Gastvrij Wuustwezel

Gastvrij Wuustwezel is een vrijwilligersgroep, een onthaalgroep voor mensen die uit een ander land in Wuustwezel komen wonen en een steuntje in de rug kunnen gebruiken om hun toekomst perpectief te geven.

Gastvrij Wuustwezel is een vrijwilligersgroep, een onthaalgroep voor mensen die uit een ander land in Wuustwezel komen wonen en een steuntje in de rug kunnen gebruiken om hun toekomst perpectief te geven. Wij proberen contact te houden met nieuwkomers en langblijvers.

Geschiedenis

In 1987 kwamen in Gooreind 5 Ghanezen aan die gevlucht waren uit hun land. Het toenmalige OCMW sprak de werkgroep van Broederlijk Delen aan met de vraag of wij wat konden doen voor hen. Enkele weken later maakte het OCMW plaats in Deureind voor opvang van Indische, Pakistaanse en Afghaanse vluchtelingen. Ook daar werden vrijwilligers gevonden om te helpen bij het onthaal. De vrijwilligers van Gooreind en Wuustwezel sloegen de handen in elkaar en zo ontstond Gastvrij Wuustwezel. Aanvankelijk hield onze taak veel in: kledij en huisraad zoeken, huizen huren en verhuizen doen, papieren mee in orde brengen en de taal leren en nog heel veel meer. Stilaan organiseerde onze maatschappij zich en kregen vluchtelingen een beter opvangbeleid. Papieren, woning, financiƫn worden in orde gebracht door het OCMW. Taal wordt aangeboden door de centra voor volwassenonderwijs.

Het menselijk contact, het organiseren van bijeenkomsten en uitstappen bleef onze taak. Daar houden wij ook van, want graag kijken we met een brede, genuanceerde blik naar een wereld waar iedereen evenwaardig is, waar iedereen recht heeft op de opbouw van een toekomst, voor zichzelf en voor zijn familie. Geloof me vrij, niemand laat zijn familie, zijn vrienden, zijn land achter voor de lol, zou u dat doen? In een vreemd land met een andere taal, een ander klimaat, met andere gewoonten, zonder familie of vrienden een nieuwe toekomst opbouwen uit noodzaak, het is een immense opdracht.

Ja, beter zou het zijn dat de mensen in hun land of eventueel tijdelijk in een buurland kunnen blijven. De leden van onze organisatie zijn ook allen nauw betrokken met 11.11.11, Amnesty International, het Rode Kruis, de Wereldwinkel, Werelsolidariteit maar ook Welzijnszorg en Welzijnsschakels; allemaal organisaties die ijveren voor een rechtvaardige verdeling van de rijkdommen op wereldniveau en ook hier bij ons. Onrechtvaardige systemen keren zich tenslotte tegen onszelf. Mensen gaan op de vlucht uit hun land zonder toekomst, op zoek naar een betere plek. Migratie is van alle tijden, bekijk de geschiedenis en ga eens op bezoek in het Red Star Line Museum.

Activiteiten

We organiseren een nieuwjaarsfeest samen met de plaatselijke Welzijnsschakel en een zomerbarbecue. In de loop van de jaren zijn we uitgegroeid tot een hele toffe vriendengroep waarin we heel veel van elkaar kunnen leren en ook leren om onze vooroordelen en angsten op zij te zetten.

 

Contactgegevens
lievevangastel@hotmail.com

Adres

Gagelweg 58
2990 Wuustwezel
Belgiƫ