-

Collega Seyma in de Kijker: “Mensen helpen is het liefste wat ik doe”

Seyma

Șeyma is sinds eind september van vorig jaar in België met een Erasmus uitwisselingsproject, en is vrijwilliger bij het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De vrijwilligers van het Startpunt staan iedere ochtend aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers, Dienst Vreemdelingenzaken (Pachecogebouw) in Brussel. Daar komen mensen toe die asiel willen aanvragen in ons land. Șeyma studeert politieke wetenschappen en internationale betrekkingen aan de Hasan Kalyoncu University in Gaziantep, Turkije.  

“We wijzen hen op hun rechten als mens. Daar gaat het toch om, niet?” 

HOE ZIET JE WERKDAG ERUIT? 

“Om 08u05 sta ik aan het aanmeldcentrum waar ik het eerste contact verzorg met de asielzoekers. Ik geef hun uitleg over hoe de aanvraag verloopt, en beantwoord zo goed mogelijk al hun vragen. Het is er meestal druk. Wij proberen in eerste instantie uit te leggen aan de mensen wie wij zijn, wat wij doen en dat wij hen willen helpen. We moeten alleenstaande mannen wel vaak vertellen dat er voor hen momenteel geen opvangplaatsen zijn. De verontwaardiging is dan soms groot. Ze hebben honderd-en-een vragen over de asielprocedure, en we geven hun zoveel mogelijk uitleg.  

“Onze vrijwilligers spreken vele talen, zoals Engels, Frans, Spaans, Arabisch, Pashtun. Ikzelf Turks.” 

“Wanneer mensen hun aanvraag registreren, worden ze op een latere dag uitgenodigd voor een eerste interview. Dat is in hetzelfde gebouw, maar om de hoek. We maken de mensen wegwijs, en geven hun ook uitleg over hoe zo een eerste interview verloopt. We maken hen erop attent dat ze niet zoveel tijd hebben om hun verhaal te doen, dat ze het kort en bondig moeten houden, met aandacht voor de essentie zoals waarom ze uit hun land van herkomst zijn gevlucht. We vertellen hun ook dat ze geholpen zullen worden door een tolk, en dat ze hun verklaring goed moeten nalezen, en eventueel nog kunnen corrigeren. Kortom, we wijzen hen op hun rechten als mens, want daar gaat het toch om, niet?  

“Vanaf 13u ben ik de ganse namiddag op de legal helpdesk. Tijdens de asielprocedure hebben mensen op de vlucht, zoals ieder mens trouwens, recht op een advocaat om hun rechten te verdedigen. Wij helpen hen om een advocaat te vinden.” 

Collega Seyma

WAAROM DEZE JOB, ȘEYMA? 

“Ik wil mensen helpen. Dat is het liefste wat ik doe. Ik heb veel troeven in handen voor de job. Ik ben iemand die heel goed kan luisteren naar de verhalen en het leed van mensen. Ik probeer goede raad te geven, en ik spreek bovendien Turks.” 

HOEZO IS TURKS EEN TROEF? 

“Veel Afghanen en Syriërs die op de vlucht zijn houden een stop in Turkije, en blijven daar ook meerdere maanden werken. Als ze wat geld hebben vergaard, trekken ze weer verder, richting ons land. Daardoor spreken velen onder hen Turks. Deze ochtend hielp ik een Turkse man die de terugkeer naar zijn land wil aanvragen.” 

HOE VOEL JE JE BIJ STARTPUNT? 

“Ik voel me heel erg gewaardeerd voor wat ik doe. Ik heb hele fijne collega’s die, net als ik, mensen op de vlucht een warm hart toedragen.”