Startpunt

De vrijwilligers van het Startpunt staan iedere ochtend aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers (Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil) -Klein Kasteeltje- in Brussel.

Daar komen mensen toe die internationale bescherming vragen in ons land. We geven er basisinformatie over de asielprocedure in vele talen en we antwoorden op vragen die mensen hebben. Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact.

De corona pandemie veranderde de aanpak van het Klein Kasteeltje. Mensen moesten digitaal registreren en wachten op een uitnodiging om zich aan te melden. Maar daar liep veel fout en dat hebben we aangeklaagd. Sinds 30 oktober 2020 kunnen mensen zich weer fysiek aanmelden. De Dienst Vreemdelingenzaken laat 40 mensen per uur binnen. En al wie recht heeft op opvang krijgt die weer onmiddellijk.

Het Startpunt op de Antwerpsesteenweg blijft voorlopig dicht. Want de ruimte is te klein en kan niet voldoende worden geventileerd om mensen te verwelkomen. We zoeken naar een oplossing.

 

Antwerpsesteenweg

 

Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact met de nieuwkomers, omdat ze dezelfde taal spreken. Ze bouwen ook hun eigen sociaal netwerk uit. Want het Startpunt team is een dynamische groep, een frisse mix van mensen uit alle windstreken met een groot maatschappelijk engagement.

 

Refugee Route

Organisaties die meer te weten willen komen over asiel en migratie kunnen een wandeling door te Noordwijk van Brussel aanvragen. We wandelen tussen het Noordstation, het Maximiliaanpark, ons Startpunt en Klein Kasteeltje.

Intussen wordt er informatie gegeven en kan je vragen stellen. Op aanvraag kunnen we deze halve dag afsluiten met een getuigenis van iemand die zelf zijn/haar land ontvlucht is. Tijdens de coronacrisis hebben we een online versie van de refugee route gemaakt. Die blijft ook nu in het aanbod.

De inhoud van de refugee route kan aangepast worden aan het profiel van de groep.  

We vragen een bijdrage op maat van jullie draagkracht. Neem hiervoor contact op met  @email.

Startbabbels

Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert i.s.m. het Huis van het Nederlands en Muntpunt in Brussel conversatietafels Nederlands – Startbabbels - voor mensen die Nederlands willen oefenen. De doelgroep is een mix van anderstalige Belgen en – niet-Belgen, waaronder asielzoekers en vluchtelingen.

Wat houden de STARTBABBELS in?

Conversatietafels zijn geen klas, maar een gelegenheid om Nederlands te spreken. Het is bedoeld voor mensen die elders Nederlandse les volgen en de taal willen oefenen. Er wordt over allerlei onderwerpen gepraat in kleine groepjes, onder begeleiding van Nederlandstalige vrijwilligers.

Wanneer en waar?

Wil je meepraten in de Startbabbels? Online vinden ze momenteel plaats elke maandag om 19u30, woensdag om 19u en zaterdag om 11u. Een dag op voorhand inschrijven is verplicht.

  • Op maandag via mail bij @email of een sms naar 0488 24 31 12.
  • Op woensdag en zaterdag bij @email of 0492 46 90 85
Oefen je Nederlands online

In Muntpunt kan je allerlei gratis online activiteiten doen om je Nederlands te oefenen. Bijna elke dag is er een activiteit. Hier vind je alle activiteiten voor anderstaligen die Nederlands leren. Inschrijvingen zijn (tenminste 1 dag op voorhand) verplicht.

Steun het Startpunt

Momenteel wordt Startpunt gesteund door het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote, maar ook jouw steun blijft nodig om onze werking verder uit te bouwen!

Elke gift, hoe klein ook, is welkom. Voor elke gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest waardoor je minder belastingen betaalt.

Doe een gift voor het Startpunt

Wil je helpen?

Spreek je Arabisch, Pashtu, Farsi, Dari, Koerdisch of Somali, dan kan je ons team aan het Klein Kasteeltje versterken. Contacteer hiervoor @email

Je kan altijd kleren doneren. Winterkleding voor mannen: mantels, vesten, windjacks, dikke broeken, jeans (kleine maten), kousen, sportschoenen, wandelschoenen (maat 41-46), warme jassen, trainingspakken, sweatshirts, T-shirts, nieuwe onderbroeken (liefst boxershorts), mutsen/petten en broeksriemen. Slaapzakken, slaapmatjes, dekens, rugzakken, gsm’s en Lyca Mobile herlaadkaarten (prepaid).

Breng dit best rechtstreeks naar de humanitaire hub, Havenlaan 100 in Brussel (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in de voormiddag). Waarvoor dank!