Startpunt

De vrijwilligers van het Startpunt staan iedere ochtend aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers (Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil) -Pacheco - in Brussel.

Daar komen mensen toe die internationale bescherming vragen in ons land. We geven er basisinformatie over de asielprocedure in vele talen en we antwoorden op vragen die mensen hebben. Een aantal van onze vrijwilligers is zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact.

Zo zagen we in het najaar van 2021 de opvangcrisis aankomen en stonden we iedere ochtend in contact met de vele tientallen mensen die geen aanvraag konden indienen en niet wisten waarheen voor opvang.  De rij matrassen en zeilen tegen de muur aan het klein kasteeltje groeide iedere dag en de toestand werd dramatischer.  We legden aan de mensen uit wat er gebeurde en dat we dit aanklagen, we verwezen door waar we konden, we klopten aan de deur van Fedasil Dispatch voor de meest schrijnende gevallen (en gelukkig ging die dan ook dikwijls open).  We contacteerden advocaten en de pers. We stapten naar de rechtbank. Met succes.

Vandaag stellen zich weer problemen en weer zullen we mee zoeken naar oplossingen om de rechten van asielzoekers te verdedigen.

Mensen op straat aan Klein Kasteeltje

 

Sommige van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact met de nieuwkomers, omdat ze dezelfde taal spreken. Ze bouwen ook hun eigen sociaal netwerk uit. Want het Startpunt team is een dynamische groep, een frisse mix van mensen uit alle windstreken met een groot maatschappelijk engagement.

Druk Klein Kasteeltje

 

Refugee Route

Organisaties of mensen die meer te weten willen komen over asiel en migratie kunnen samen met ons een Refugee Route maken. Dit is een wandeling door de Noordwijk van Brussel. We gaan dan samen met jou naar het Noordstation, het Maximiliaanpark, ons Startpunt en het aanmeldpunt aan het Klein Kasteeltje.

Refugee Route - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Deze locaties vormen samen het kloppend hart van het Belgische asielnetwerk. Intussen geven onze medewerkers er informatie en kunnen deelnemers vragen stellen. In 2024 komt de Refugee Route terug.

 

Startbabbels

Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert i.s.m. het Huis van het Nederlands en Muntpunt in Brussel conversatietafels Nederlands – Startbabbels - voor mensen die Nederlands willen oefenen. De doelgroep is een mix van anderstalige Belgen en – niet-Belgen, waaronder asielzoekers en vluchtelingen.

Wat houden de STARTBABBELS in?

Conversatietafels zijn geen klas, maar een gelegenheid om Nederlands te spreken. Het is bedoeld voor mensen die elders Nederlandse les volgen en de taal willen oefenen. Er wordt over allerlei onderwerpen gepraat in kleine groepjes, onder begeleiding van Nederlandstalige vrijwilligers.

Schrijf je in voor de Startbabbels
 

Oefen je Nederlands online

In Muntpunt kan je allerlei gratis online activiteiten doen om je Nederlands te oefenen. Bijna elke dag is er een activiteit. Hier vind je alle activiteiten voor anderstaligen die Nederlands leren. Inschrijvingen zijn (tenminste 1 dag op voorhand) verplicht.

Steun het Startpunt

Momenteel wordt Startpunt gesteund door het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote, maar ook jouw steun blijft nodig om onze werking verder uit te bouwen!

Elke gift, hoe klein ook, is welkom. Voor elke gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest waardoor je minder belastingen betaalt.

Doe een gift voor het Startpunt

Wil je helpen?

Spreek je Arabisch, Pashtu, Farsi, Dari, Koerdisch of Somali, dan kan je ons team aan het Klein Kasteeltje versterken. Contacteer hiervoor @email

Je kan altijd kleren doneren. Winterkleding voor mannen: mantels, vesten, windjacks, dikke broeken, jeans (kleine maten), kousen, sportschoenen, wandelschoenen (maat 41-46), warme jassen, trainingspakken, sweatshirts, T-shirts, nieuwe onderbroeken (liefst boxershorts), mutsen/petten en broeksriemen. Slaapzakken, slaapmatjes, dekens, rugzakken, gsm’s en Lyca Mobile herlaadkaarten (prepaid).

Breng dit best rechtstreeks naar de humanitaire hub, Havenlaan 100 in Brussel (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in de voormiddag). Waarvoor dank!

Doe een gift!
Met jouw steun kunnen we het startpunt versterken
Verhalen uit het Klein Kasteeltje
Nieuwsbrieven
Stories from the Klein Kasteeltje