Startpunt

Startpunt is het vrijwilligersteam van Vluchtelingenwerk Vlaanderen dat elke dag rechtstreeks contact heeft met mensen die asiel aanvragen in Brussel.

Wij geven juridisch advies over de asielprocedure in België in verschillende talen en beantwoorden de vragen van de mensen die asiel zoeken. Sommige van onze vrijwilligers zijn ook asielzoekers of erkende vluchtelingen, wat een sterke band schept tussen ons team en de mensen in migratie.

Pacheco 44

Elke ochtend van maandag tot vrijdag gaan vrijwilligers van het Startpunt naar Pacheco 44, het eerste registratiepunt voor mensen die asiel zoeken in België. We geven basisinformatie over de asielprocedure, leggen hun rechten uit, vertellen hen wat ze kunnen verwachten nadat ze asiel hebben aangevraagd en beantwoorden de vragen die ze hebben met betrekking tot hun procedures.

 

Opvangcrisis

Sinds de herfst van 2021 krijgen alleenstaande mannen die asiel aanvragen in België geen opvang meer van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers in België.

Sinds het begin van de opvangcrisis richten we ons specifiek op het helpen van alleenstaande mannen die asiel aanvragen om praktische en juridische hulp te kunnen krijgen van toegewijde ngo's en vrijwillige advocaten en hen door te verwijzen naar bestaande diensten in Brussel.

Wij geloven dat mensenrechten voor iedereen gelden, ongeacht hun migratiestatus.

Legal Helpdesk

Samen met onze partnerorganisaties helpen we mensen die asiel zoeken om een beroep te doen op gratis en officiële juridische dienstverlening.

Elke maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag openen we de deuren van onze juridische helpdesk. Ons team is daar aanwezig als vrijwillige vertalers in verschillende talen. We zorgen ervoor dat alle aanvragers gratis en officiële juridische hulp krijgen.

Help ons Startpunt

Elke gift en steun voor het Startpunt, hoe klein ook, is welkom. Voor elke gift vanaf 40€ ontvang je een fiscaal attest. 

Doe een donatie voor het Startpunt

 

startpunt-s

Doe mee!

Als je ons team bij Pacheco en de Juridische Helpdesk wil versterken, ben je van harte welkom.

Stuur dan een e-mail naar Anamaria, onze vrijwilligersmedewerker. Vergeet niet de talen die je vloeiend spreekt in je e-mail te vermelden.

We hebben nu Tigrinya, Pashto, Koerdisch en Arabisch sprekenden nodig in ons team!

 

startpunt-erasmus

De vrijwilligers van het Startpunt worden ondersteund door het project European Solidarity Corps.

Help het Startpunt
Maak het Startpunt sterker met jouw steun
Wie zijn wij?
Het Startpunt-team
Refugee Route is terug!
Maak kennis met Refugee Route!