Startpunt

Doe een gift voor het Startpunt

De vrijwilligers van het Startpunt staan meerdere ochtenden per week aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers (Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil) -Klein Kasteeltje- in Brussel.

Daar komen mensen toe die internationale bescherming vragen in ons land. We geven er basisinformatie over de asielprocedure in vele talen en we antwoorden op vragen die mensen hebben. Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact.

De corona pandemie veranderde de aanpak van het Klein Kasteeltje. Mensen moesten digitaal registreren en wachten op een uitnodiging om zich aan te melden. Maar daar liep veel fout en dat hebben we aangeklaagd (Lees voor meer details hierover onze nieuwsbrieven). Nu is de aanpak opnieuw aangepast. Sinds 30 oktober 2020 kunnen mensen zich weer fysiek aanmelden. De Dienst Vreemdelingenzaken laat 40 mensen per uur binnen. De eerste groep aanvragers kan onmiddellijk binnen en de anderen krijgen een afspraak later op de dag. En al wie recht heeft op opvang krijgt die onmiddellijk.

Het Startpunt op de Antwerpsesteenweg blijft voorlopig dicht. Want de ruimte is te klein en kan niet voldoende worden geventileerd om migranten van het Maximiliaanpark te verwelkomen. We zoeken naar een oplossing.

Antwerpsesteenweg

 

Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact met de nieuwkomers. Ze bouwen ook zelf hun sociaal netwerk uit. Want het Startpunt team is een dynamische groep, een frisse mix van mensen uit alle windstreken met een groot maatschappelijk engagement.

Wil je meer te weten komen over deze werking? Lees dan onze nieuwsbrieven

Refugee Route

Organisaties die meer te weten willen komen over asiel en migratie kunnen een wandeling door te Noordwijk van Brussel aanvragen. Tijdens deze tocht treed je in het voetspoor van vluchtelingen. We wandelen tussen het Noordstation, het Maximiliaanpark, ons Startpunt en Klein Kasteeltje. Intussen wordt er informatie gegeven en kan je vragen stellen. Op aanvraag kunnen we deze halve dag afsluiten met een getuigenis van iemand die zelf zijn/haar land ontvlucht is.

Door corona kan deze wandeling niet doorgaan en hebben we een online versie van de refugee route gemaakt. Dus ook al kunnen we de wandeling door de Noordwijk nu niet samen maken, kunnen we dit digitaal toch samen doen.

De inhoud van de refugee route kan aangepast worden aan het profiel van de groep. Neem hiervoor contact op met geert@vluchtelingenwerk.be

Startbabbels

Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert i.s.m. het Huis van het Nederlands en Muntpunt in Brussel conversatietafels Nederlands – Startbabbels - voor mensen die Nederlands willen oefenen. De doelgroep is een mix van anderstalige Belgen en – niet-Belgen, waaronder asielzoekers en vluchtelingen.

Wat houden de STARTBABBELS in?

Conversatietafels zijn geen klas, maar een gelegenheid om Nederlands te spreken. Het is bedoeld voor mensen die elders al Nederlandse les volgen en het willen oefenen. Er wordt rond de tafel en op wandeling in Brussel over allerlei onderwerpen gepraat in kleine groepjes, onder begeleiding van Nederlandstalige vrijwilligers.

Opgelet! Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er geen tot nader orde geen Startbabbels in het Muntpunt.

Waar en wanneer vinden de online Startbabbels plaats?

Wegens de coronamaatregelen gaan de startbabbels online door. In Zoom wordt er tijdens de sessie in kleine groepjes gewerkt volgens het niveau Nederlands van de deelnemers, zoals we normaal aan de tafels ook doen.

Startbabbels online hebben momenteel plaats op maandag om 10u, woensdag om 19u en zaterdag om 11u. Een dag op voorhand inschrijven is verplicht. Infoshannen@vluchtelingenwerk.be of 0492 46 90 85

  • Voor maandag en zaterdag kan je inschrijven met jouw voornaam, de dag dat je wil komen en je e-mailadres via een sms, WhatsApp of mail naar Shannen op het nummer 0492 46 90 85 of shannen@vluchtelingenwerk.be
  • Wil je inschrijven voor woensdag dan stuur je een mailtje met jouw voornaam en de datum van de startbabbel naar lien@vluchtelingenwerk.be

 

Oefen je Nederlands online

In Muntpunt kan je allerlei gratis online activiteiten doen om je Nederlands te oefenen. Bijna elke dag is er een activiteit. Hier vind je alle activiteiten voor anderstaligen die Nederlands leren. Inschrijvingen zijn (tenminste 1 dag op voorhand) verplicht.

Folders

Wat is Dublin?

Asielzoekers hebben vaak een moeilijke reis achter de rug voor ze in Europa aankomen. En daarna hebben ze soms nog een lange weg af te leggen. Want wist je dat asielzoekers niet altijd een nieuw veilig leven kunnen beginnen in hetzelfde land als hun gevluchte familie? En dat ze niet zomaar asiel kunnen aanvragen in het land van hun keuze?

Dat is een gevolg van de Dublin-verordening. Maar wat is dat juist? Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen maakte een folder in verschillende talen waar 'Dublin' van a tot z wordt uitgelegd.Talen: Albanees, Arabisch, Engels, Farsi, Frans, Duits, Nederlands, Pashtu, Portugees, Russisch, Somali, Tigrinya, Turks 

  

Je vraagt internationale bescherming aan. Wat nu?

 

Je vraagt internationale bescherming aan in België. Wat moet je nu doen? Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen maakte een folder in verschillende talen.

Talen: Albanees, Arabisch, Engels, Farsi, Frans, Duits, Nederlands, Pashtu, Portugees, Russisch, Somali, Tigrinya, Turks, Spaans, Tibetaans en Urdu

 

 

 

Code 207 No Show 

 

 

Het is niet je eerste verzoek om internationale bescherming (Code 207 No Show). Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen maakte een folder in verschillende talen.

Talen: Albanees, Arabisch, Engels, Farsi, Frans, Pashtu, Russisch en Spaans.

Contact

Doe een gift en geef asielzoekers en vluchtelingen een kans op een veilig leven.

Doe een gift

Steun het Startpunt

Momenteel wordt Startpunt gesteund door het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote, maar ook jouw steun blijft nodig om onze werking verder uit te bouwen! Elke gift, hoe klein ook, is welkom. Voor elke gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest waardoor je minder belastingen betaalt.

Doe een gift voor het Startpunt

Nieuwsbrieven

Klik hier om de nieuwsbrieven te lezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten en standpunten. Stuur een mail met je voornaam en familienaam naar geert@vluchtelingenwerk.be

Wil je helpen?

Spreek je Arabisch, Pashtu, Farsi, Dari of Somali, dan kan je ons team aan het Klein Kasteeltje versterken! Contacteer hiervoor geert@vluchtelingenwerk.be

Je kan nog altijd kleren doneren. Winterkleding voor mannen: mantels, vesten, windjacks, dikke broeken, jeans (kleine maten), kousen, sportschoenen, wandelschoenen (maat 41-46), warme jassen, trainingspakken, sweatshirts, T-shirts, nieuwe onderbroeken (liefst boxershorts), mutsen/petten en broeksriemen. Slaapzakken, slaapmatjes, dekens, rugzakken, gsm’s en Lyca Mobile herlaadkaarten (prepaid).

Je kan dit naar de humanitaire hub brengen, Havenlaan 100 in Brussel (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in de voormiddag). Waarvoor dank!