Startpunt

De vrijwilligers van het Startpunt staan meerdere ochtenden per week aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers (Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil) -Klein Kasteeltje- in Brussel.

Daar komen mensen toe die internationale bescherming vragen in ons land. We geven er basisinformatie over de asielprocedure in vele talen en we antwoorden op vragen die mensen hebben. Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact.

De coronapandemie veranderde de aanpak van het Klein Kasteeltje. Mensen moesten digitaal registreren en wachten op een uitnodiging om zich aan te melden. Maar daar liep veel fout en dat hebben we aangeklaagd (Lees voor meer details hierover onze nieuwsbrieven). Nu is de aanpak opnieuw aangepast. Sinds 30 oktober 2020 kunnen mensen zich weer fysiek aanmelden. De Dienst Vreemdelingenzaken laat 40 mensen per uur binnen. De eerste groep aanvragers kan onmiddellijk binnen en de anderen krijgen een afspraak later op de dag. En al wie recht heeft op opvang krijgt die onmiddellijk.

 

Het Startpunt op de Antwerpsesteenweg blijft voorlopig dicht. Want de ruimte is te klein en kan niet voldoende worden geventileerd om migranten van het Maximiliaanpark te verwelkomen. We zoeken naar een oplossing.

Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact met de nieuwkomers. Ze bouwen ook zelf hun sociaal netwerk uit. Want het Startpunt team is een dynamische groep, een frisse mix van mensen uit alle windstreken met een groot maatschappelijk engagement.

 

Refugee Route

Organisaties die meer te weten willen komen over asiel en migratie kunnen een wandeling door te Noordwijk van Brussel aanvragen. Tijdens deze tocht treed je in het voetspoor van vluchtelingen. We wandelen tussen het Noordstation, het Maximiliaanpark, ons Startpunt en Klein Kasteeltje. Intussen wordt er informatie gegeven en kan je vragen stellen. Op aanvraag kunnen we deze halve dag afsluiten met een getuigenis van iemand die zelf zijn/haar land ontvlucht is.

Door corona kan deze wandeling niet doorgaan en hebben we een online versie van de refugee route gemaakt. Dus ook al kunnen we de wandeling door de Noordwijk nu niet samen maken, kunnen we dit digitaal toch samen doen.

De inhoud van de refugee route kan aangepast worden aan het profiel van de groep. Neem hiervoor contact op met @email.

Startbabbels

Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert i.s.m. het Huis van het Nederlands en Muntpunt in Brussel conversatietafels Nederlands – Startbabbels - voor mensen die Nederlands willen oefenen. De doelgroep is een mix van anderstalige Belgen en – niet-Belgen, waaronder asielzoekers en vluchtelingen.

Wat houden de STARTBABBELS in?

Conversatietafels zijn geen klas, maar een gelegenheid om Nederlands te spreken. Het is bedoeld voor mensen die elders al Nederlandse les volgen en het willen oefenen. Er wordt rond de tafel en op wandeling in Brussel over allerlei onderwerpen gepraat in kleine groepjes, onder begeleiding van Nederlandstalige vrijwilligers.

Opgelet! Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er geen tot nader orde geen Startbabbels in het Muntpunt.

Waar en wanneer vinden de online Startbabbels plaats?

Wegens de coronamaatregelen gaan de startbabbels online door. In Zoom wordt er tijdens de sessie in kleine groepjes gewerkt volgens het niveau Nederlands van de deelnemers, zoals we normaal aan de tafels ook doen.

Startbabbels online hebben momenteel plaats op maandag om 10u, woensdag om 19u en zaterdag om 11u. Een dag op voorhand inschrijven is verplicht.
Meer informatie: @email of 0492 46 90 85

  • Voor maandag en zaterdag kan je inschrijven met jouw voornaam, de dag dat je wil komen en je e-mailadres via een sms, WhatsApp of mail naar Shannen op het nummer 0492 46 90 85 of @email.
  • Wil je inschrijven voor woensdag dan stuur je een mailtje met jouw voornaam en de datum van de startbabbel naar @email.
Oefen je Nederlands online

In Muntpunt kan je allerlei gratis online activiteiten doen om je Nederlands te oefenen. Bijna elke dag is er een activiteit. Hier vind je alle activiteiten voor anderstaligen die Nederlands leren. Inschrijvingen zijn (tenminste 1 dag op voorhand) verplicht.

Folders

Wil je helpen?

Spreek je Arabisch, Pashtu, Farsi, Dari of Somali, dan kan je ons team aan het Klein Kasteeltje versterken! Contacteer hiervoor @email

Je kan nog altijd kleren doneren. Winterkleding voor mannen: mantels, vesten, windjacks, dikke broeken, jeans (kleine maten), kousen, sportschoenen, wandelschoenen (maat 41-46), warme jassen, trainingspakken, sweatshirts, T-shirts, nieuwe onderbroeken (liefst boxershorts), mutsen/petten en broeksriemen. Slaapzakken, slaapmatjes, dekens, rugzakken, gsm’s en Lyca Mobile herlaadkaarten (prepaid).

Je kan dit naar de humanitaire hub brengen, Havenlaan 100 in Brussel (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in de voormiddag). Waarvoor dank!