-

Eerste schooldag in Villa Veerkracht: een warm welkom voor jonge nieuwkomers

De deuren van Villa Veerkracht in Brussel zwaaiden deze week open voor een bijzondere eerste schooldag. Dit unieke pre-OKAN traject verwelkomde een groep enthousiaste jongeren uit de asielopvang voor een dag vol activiteiten en nieuwe ervaringen. Villa Veerkracht helpt om de overgang naar het Vlaamse onderwijssysteem te vergemakkelijken, en biedt een ondersteunende omgeving waarin deze jonge nieuwkomers kunnen floreren.

De dag begon energiek met een sportactiviteit, waarbij de jongeren niet alleen hun lichaam in beweging brachten, maar ook de kans kregen om elkaar op een ontspannen manier te leren kennen. Na het sporten stond er een creatieve activiteit op het programma. De jongeren gingen aan de slag met naald en draad om gordijntjes te maken voor hun persoonlijke kastjes. Deze activiteit was niet alleen leuk, maar leerde de jongeren ook praktische vaardigheden en gaf hen een gevoel van eigenaarschap over hun nieuwe leeromgeving. Het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld het samen koken en eten. In de gezellige keuken van Villa Veerkracht werkten de jongeren samen om een heerlijke maaltijd te bereiden. Tijdens het eten werden ervaringen en verhalen gedeeld, wat zorgde voor een warme, huiselijke sfeer. 

Projectcoƶrdinator Veronique De Clercq: "Het is prachtig om te zien hoe deze jongeren, die vaak lang hebben moeten wachten op onderwijs, hier tot bloei komen. Villa Veerkracht biedt hen niet alleen een vaste dagstructuur, maar ook de kans om uit hun isolement te komen en hun veerkracht te versterken." 

Met deze positieve start kijkt iedereen uit naar de komende dagen en de groei die ze samen zullen doormaken in dit bijzondere project.

Meer info over Villa Veerkracht