Villa Veerkracht
Proefproject Pre-OKAN
Villa Veerkracht, een nieuw pre-Okan traject in samenwerking met DON Bosco Brussel en La Petite Ecole wil laag-of niet-geletterde jongeren uit de asielopvang  voorbereiden op het OKAN-traject.
Projectcoördinator
Veronique - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Veronique De Clercq

medewerker onderwijs

De jongeren in dit traject hebben nog geen schoolse ervaring en konden lange tijd niet naar school gaan omwille van de wachtlijsten in OKAN. We bieden hen een vaste dag-structuur, de kans om uit hun isolement te komen, sociale contacten te leggen, om de taal te verwerven en hun veerkracht te versterken. Dit doen we via de warme begeleiding van gespecialiseerde leerkrachten en vrijwilligers, die hen tijd bieden om stap per stap aan leren toe te komen.

Villa Veerkracht

We willen deze jongeren een sterke basis geven voor hun toekomstig schools traject

Hoe?

Via heel eenvoudige dagelijkse activiteiten afgewisseld met korte lesmomenten, gesprekken, onderlinge uitwisseling en ruimte voor creatieve en praktische actieve inzet bij de werking van Villa Veerkracht. We staan in nauw contact met La Petite Ecole in Brussel, onze inspiratiebron met vijf jaar ervaring in zo'n traject.

Villa Veerkracht: Een thuis waar jongeren bloeien

In het hart van Brussel ligt Villa Veerkracht, een uniek thuis voor jongeren die een nieuwe start nodig hebben. Maar wat maakt Villa Veerkracht zo bijzonder? Villa Veerkracht biedt jongeren de kans om op hun eigen tempo te groeien, met persoonlijke begeleiding om hun kracht en mogelijkheden te ontdekken. 

Creatieve activiteiten en sport zijn cruciaal in Villa Veerkracht. Ze helpen jongeren hun emoties gezond te uiten, plezier te hebben en te groeien. Brussel, met zijn rijke cultuur, fungeert als een levend klaslokaal. Bezoeken aan de stad verbreden de wereldvisie van de jongeren en stimuleren hun leergierigheid. 

Het leren uitdrukken van emoties is essentieel in Villa Veerkracht. Jongeren leren in een veilige omgeving over hun gevoelens te praten en deze constructief te uiten. Villa Veerkracht is een gemeenschap waar jongeren leren over zichzelf, de kracht van verbinding en empathie, en dat ze er mogen zijn, precies zoals ze zijn.

 

 

 

Het pilootproject Villa Veerkracht krijgt de steun van het Fonds Schepers-Lijnen en sinds januari 2024 via de prijs van de hoop ook van de Koningin Paola Stichting.

Villa Veerkracht

Fotoalbum 

 

Nieuws

 

Villa Veerkracht viert feest: een jaar van groei en verbinding

Meer lezen

 

 

BEGELEIDSTER SARAH: "VILLA VEERKRACHT IS EEN KLAS WAAR JONGEREN HUN RUGZAK EVEN KUNNEN AFZETTEN"

Meer lezen

 

 

VILLA VEERKRACHT OP BEZOEK BIJ INSPIRATIEBRON LA PETITE ECOLE

Meer lezen

 

 

KINDERRECHTENCOMMISSARIS OP BEZOEK BIJ JONGEREN VILLA VEERKRACHT: “EEN INSPIREREND PROJECT!”

Meer lezen

 

 

Voogd Erik: "Jongeren helpen die in een zwakke positie staan, daar doe ik het voor'" 

Lees hier zijn verhaal

 

 

Villa Veerkracht - springplank naar onderwijs

Meer lezen

In samenwerking met
Don Bosco Brussel - logo
La Petite Ecole
Fonds Schepers-Lijnen