-

Villa Veerkracht op bezoek bij inspiratiebron La Petite Ecole: jongeren bouwen hun zelfvertrouwen opnieuw op

Op 31 mei 2023 brachten we met ons Villa Veerkracht-team een bezoek aan La Petite Ecole. Daar kregen we een rondleiding van oprichtster Marie Piérard.

La Petite Ecole is een kleuterschool en lagere school die kinderen uit allerlei culturele achtergronden voorbereidt op het (westerse) schoolsysteem. Ze hebben vaak weinig of geen ervaring met het schoolse en zijn soms een lange tijd niet naar school gegaan omwille van de lange wachtlijsten in België. In La Petite Ecole kunnen kinderen hun zelfvertrouwen opnieuw opbouwen via diverse ateliers. Ze leren hout bewerken, naaien, theater spelen, kasten in elkaar zetten en zoveel meer. Die succeservaringen in de ateliers worden omgezet in zelfzekerheid en helpen de kinderen om het schoolse (opnieuw) aan te durven. Zo worden ze begeleid op vlak van kennis, zelfstandigheid en creativiteit, maar leren ze ook anderen en hun omgeving respecteren.

La Petite Ecole is een inspiratiebron voor ons eigen project, Villa Veerkracht. Daar krijgen jongeren opnieuw voor het eerst te maken met het schoolse. Ze krijgen een vaste dagstructuur, kunnen sociale contacten leggen en vinden op die manier zelfvertrouwen en rust. De werking van Villa Veerkracht baseert zich op de aanpak en expertise van La Petite Ecole. Zij staan al sinds 2015 in het veld en zijn daarom de perfecte partner om ideeën mee uit te wisselen en aan af te toetsen. De medewerkers van Villa Veerkracht maken gebruik van de rondleiding in La Petite Ecole om hun aanpak voor volgend schooljaar nog verder aan te scherpen.

De samenwerking tussen Villa Veerkracht en La Petite Ecole werpt zijn vruchten af. Op 5 juni bracht de Kinderrechtencommissaris een bezoek aan ons project. Zij reageerde enorm positief en benadrukt de specifieke aanpak die nodig is voor anderstalige nieuwkomers, die weinig of geen schoolse ervaring hebben. “Villa Veerkacht is een inspirerend voorbeeld van een project dat zich over die, vaak vergeten, doelgroep ontfermt.”

Meer weten over Villa Veerkracht?