-

Inspiratiedag Tolkies

Onze collega onderwijs Veronique en een aantal 'Tolkies' deelden hun ervaringen op woensdag 11 mei op de Inspiratiedag in het kader van BeTalky Brussels. Ze kwamen er ons project 'Be Talky et Become Tolky' in samenwerking met vzw Brussel Onthaal voorstellen. 
Tolkies 2022 - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Samen met Brussel Onthaal leiden wij meertalige moeders op, zodat zij vrijwillige tolkopdrachten kunnen doen op school. Via deze opleiding spelen we ook rechtstreeks in op de vraag van scholen naar laagdrempelige en betaalbare tolken. Maria en Nour getuigden als afgestudeerde 'Tolkies' op deze inspiratiedag over hun vorming en hun tolkopdrachten.

Inspiratiedag - Tolkies

Brussels minister voor het Nederlandstalig Onderwijs en Meertaligheid Sven Gatz (Open VLD) breekt een lans voor meer talenkennis. Veel van onze gevormde vrijwillige Tolkies zijn ook op zoek naar een volwaardige job. Eens ze een vaste job hebben blijft er minder tijd meer over voor tolkopdrachten. Daardoor verliezen we hun ervaring en moeten we steeds opnieuw nieuwe Tolkies vormen, wat een spijtige verspilling van middelen is. Als ze echter een volwaardig jobstatuut krijgen, kunnen we hun competenties blijvend en breder inzetten in onderwijs.

We vragen de minister om een ander statuut te geven aan deze Tolkies, zodat we de inzet en opgedane ervaring kunnen borgen. Ons voorstel is het aanstellen van deze moeders in een scholengemeenschap en zeker in onthaalonderwijs als taal-assistent voor de anderstalige leerlingen in de scholen. Deze kunnen dan naast het tolken ook breder ingezet worden voor korte vertalingen van heen -en weer schriftjes, toetsen, brieven, werking van Smartschool bij beginnende kinderen en ander taal ondersteunend werk ook naar anderstalige ouders toe.

Tolkies 2022 - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

 

meer Info

In samenwerking met

Dit competentieversterkend project loopt met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenwerking met Brussel Onthaal, Groep INTRO, OKAN en DASPA Brussel, van april 2021 tot april 2022.