-

Internationale Vrouwendag 2023: Vluchtelingenwerk vraagt aandacht voor vrouwen op de vlucht

Vandaag, op woensdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Vluchtelingenwerk Vlaanderen maakt zichtbaar en klaagt aan hoezeer vrouwen nog steeds door ongelijkheden en vormen van geweld worden getroffen. We willen vandaag daarom de aandacht vestigen op vrouwen op de vlucht in België.
Internationale Vrouwendag

Miljoenen vrouwen slaan wereldwijd gedwongen op de vlucht. Net als mannen zijn ze slachtoffers van gewapende conflicten, vervolging en geweld. Net als alle vluchtelingen moeten vrouwen een levensgevaarlijke tocht ondernemen om veiligheid te vinden, in een gammel bootje op de Middellandse Zee of in de vrieskou aan de Europese grenzen. Ook tijdens die gevaarlijke reis lopen ze een hoger risico op geweld en uitbuiting. 

Daarom vragen wij op Wereldvrouwendag bijzondere aandacht voor vrouwen op de vlucht en laten enkele van hen aan het woord.

Dominique Move

Dominique is 30 jaar oud. Ze vluchtte voor het geweld in Zuid-Kivu (DRC). Haar weg naar vrede en veiligheid was bezaaid met obstakels en gevaren; ze heeft meerdere keren haar leven in de waagschaal gesteld. De laatste barrière was een gesloten centrum in België. Opsluiting, voortdurend lawaai, gebrek aan privacy, de angst van het wachten en de onzekerheid… haar droom werd een nachtmerrie. Het verhaal van Dominique is het verhaal van de 6.000 tot 8.000 mensen die elk jaar in België in een gesloten centrum worden vastgehouden, om nog maar te zwijgen van de meer dan 100 000 personen die in voortdurende angst leven dat dit met hen zou gebeuren.

 

Rahel - Taste of Home

Rahel was ambassadeur van onze campagne Taste of Home. Ze houdt van koken en maakt graag traditionele Eritrese gerechten zoals Zigni, maar experimenteert ook graag. Ze kijkt vaak YouTube-filmpjes om ideeën op te doen, voor gerechten uit alle landen. Soms ook typische Belgische gerechten. Ze is hier nu al twee jaar en doet heel erg haar best om goed Nederlands te leren. Ze wil zo graag zonder problemen met iedereen communiceren. Anderen echt leren kennen. En dan wil ze heel graag voor ze koken en recepten uitwisselen, want dat kan mensen samenbrengen.