-

Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht en Genks vluchtelingencomité slaan handen in elkaar

Op zondag 24 juli stond het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht (LPV) samen met het Genks vluchtelingencomité met een opzichtige stand in het centrum van Genk op een Noord-Zuid markt. Met een ploeg vrijwilligers en met ondersteuning van collega Orhan Kilic van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, werd een informatiestand opgezet. Ondanks het zeer warme weer werd het een succesvolle stand. Alle vrijwilligers en omstaanders waren dik tevreden.
Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht

Elk jaar kunnen alle aangesloten verenigingen uitpakken met een stand op de Noord-Zuid markt naar aanleiding van de gekende grote Genkse rommelmarkt die vele bezoekers aantrekt. Stad Genk verzorgt muziekpodia en randanimatie. Gevolg: tienduizenden deelnemers gegarandeerd. Dit is een uitgelezen kans voor vele noord-zuid verenigingen om hun projecten bekend te maken, steun op te halen en nieuwe vrijwilligers te bereiken.

Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht

LPV is een netwerk van vrijwilligers, lokale groepen, organisaties en personen die zich inzetten voor ‘mensen op de vlucht’ in Limburg. Deze markt werd een uitgelezen kans om er o.a. de Oekraïenstalige brochures voor de Infolijn van Vluchtelingenwerk Vlaanderen massaal te verdelen. Deze Infolijn geeft gerichte antwoorden op vragen over het verblijf, opvang, huisvesting, toegang tot onderwijs, … van mensen op de vlucht.

Ook kinderboekjes van Studio 100, speciaal gemaakt op maat van Oekraïense kinderen, waren populair en werden gretig meegenomen.

Last but not least, hebben we de komende Refugee Walk bekend gemaakt op zondag 25 september. Mensen kunnen een symbolische route van 10, 20 of 40 km bewandelen samen met heel Vlaanderen en opnieuw mee geld in zamelen voor mensen op de vlucht. 

We merkten dat de naam 'Refugee Walk' een belletje deed rinkelen bij veel mensen, want de twee eerste edities van 2016 en 2017 vonden in Genk plaats en waren zeer succesvol. De mensen zijn dat blijkbaar niet vergeten. Dit jaar gaat het centrale event in Antwerpen door, maar er is een Genkse groep die een lokale wandeling zal organiseren.