Toekomstoriëntatie -

Minister Gatz op bezoek bij ‘Tolkies’: “Project geeft anderstalige jongeren unieke kans om hun meertaligheid in te zetten”

Deze maand startte de opleiding van de 'Tolkies' in Brussel. Tolkies zijn 18-plussers die meertalig zijn, het Nederlands goed beheersen en aan de slag gaan met eenvoudige tolkopdrachten. Brussels minister voor het Nederlandstalig Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) bracht hen vandaag een bezoek en stak hen een hart onder de riem: “Dankzij dit competentieversterkend project krijgen méér anderstalige jongeren de unieke kans om hun meertaligheid in te zetten en zo als gevormde Tolkies aan de slag te gaan.”

Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert samen met Brussel Onthaal, de Brusselse OKAN-scholen en DASPA (Franstalig Onthaalonderwijs in Brussel) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het project 'Be Talky et become tolky' dat meertaligheid in Brussel wil stimuleren en meertalige jongeren opleidt tot Tolkies.

Het project vertrekt vanuit de nood aan verbinding tussen de inwoners van het superdiverse Brussel en leidt meertalige jongeren op tot Tolkies.

Brusselse ex-leerlingen van OKAN die tot dan informeel hielpen bij eenvoudige informatieoverdracht aan andere nieuwkomers op school en/of hun gezin, krijgen zo de kans om zich gratis te vormen tot Tolkies.

“Vroeger wist ik het al, ik wil de nieuwe vluchtelingen helpen!” Zaher was 15 toen hij 11 jaar geleden als niet begeleide minderjarige in België aankwam. Hij weet als geen ander hoe moeilijk het is als je de taal niet spreekt. Dankzij een vorming als Tolky, tolkt hij nu voor anderstalige nieuwkomers. 

Nood aan tolken

Jongeren die in het laatste jaar het secundair onderwijs zitten of het hebben afgerond en vaak zelf in OKAN/DASPA-scholen hebben gestudeerd, zullen na selectie op basis van bepaalde criteria tot Tolkies worden gevormd. Ze worden ingezet in de meewerkende scholen in het kader van dit competentieversterkend project.

Brusselse scholen zien het helemaal zitten op met de Tolkies te kunnen samenwerken. “Als het moeilijk gaat in het centrum of op school dan nodigen we tolken uit om een goed gesprek te hebben met de leerlingen”, vertelt Stefanie Dries van het OKAN Meertalig Atheneum in Brussel.

“Ook voor hen is het een uitstekende kans om zichzelf verder te ontplooien. Ze kunnen van hun zwakte, een andere moedertaal dan het Nederlands hebben, hun sterkte maken."


 

meer Info

In samenwerking met

Dit competentieversterkend project loopt met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenwerking met Brussel Onthaal, Groep INTRO, OKAN en DASPA Brussel, van april 2021 tot april 2022.