-

Opvangcrisis volledig ontspoord

De opvangcrisis is deze week volledig ontspoord, wat zich het meest direct laat voelen aan het aanmeldcentrum ‘Klein Kasteeltje'. Ons Startpunt-team volgt er elke dag de situatie op de voet op. Vandaag waren 140 asielzoekers aanwezig. 60 mannen hadden geen toegang tot het aanmeldcentrum. Er blijft chaos. Dringend werk is nodig want de situatie is nog niet onder controle! #GeenMensenOpStraat
Mensen op straat aan Klein Kasteeltje

Als gevolg van de hoge druk op het opvangnetwerk in België was er een wijziging in de werking van het aanmeldcentrum, wat een directe negatieve impact had op de mogelijkheid om asiel aan te vragen.

Veel van de asielzoekers die geen afspraak krijgen, kunnen nergens slapen en wachten al sinds maandag de 18e op een afspraak aan het Klein Kasteeltje. Hun persoonlijke situatie verslechtert met de dagen; de meesten van hen moeten noodgedwongen op straat slapen. Sommigen doen dit al sinds het weekend. De laatste dagen sliepen sommigen van hen voor de poort van Klein Kasteeltje.

Het personeel van het Klein Kasteeltje is radeloos. Ze doen wat ze kunnen om mensen te informeren, maar ze kunnen hen op dit moment geen oplossingen voor de nacht aanreiken. Het lijkt voor een aantal onder hen de opvangcrisis te veel. Deze situatie leidt ertoe dat de verantwoordelijkheden van de overheid worden uitbesteed aan ngo's zoals Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Plateforme Citoyenne de Soutien aux Refugiés, Croix Rouge of Samusocial.

Het Startpunt en het Beschermingsteam van Vluchtelingenwerk Vlaanderen hebben een rapport opgesteld. Periode: 19/10/2021 tot en met 22/10/2021

Lees het rapport