-

Raad van State schorst beslissing om geen opvang te bieden aan alleenstaande mannen

De Raad van State heeft de beslissing geschorst van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor om geen alleenstaande mannelijke asielzoekers op te vangen. Volgens de Raad van State is de beslissing niet in overeenstemming met het recht op opvang voor asielzoekers.

De Raad van State geeft Vluchtelingenwerk en andere organisaties gelijk dat de beslissing om geen opvang meer aan te bieden aan alleenstaande mannen in strijd is met de Opvangwet. De Raad verwerpt het argument van de staatssecretaris dat ze alles doet wat ze kan. De hoogste administratieve rechtbank van dit land stelt samen met ons vast dat de wet in oplossingen voorziet die de regering weigert te overwegen. Zo weigert ze het verplichte spreidingsplan n te activeren.

Het is nu aan de regering om hier wél werk van te maken. Dit is een politieke crisis, geen geval van overmacht. Als elke gemeente slechts 5 extra mensen zou opvangen, heeft iedereen opvang. Niemand zou op straat moeten slapen. Geen kind, Geen vrouw, geen man, geen mens!