-

Updates over het Klein Kasteeltje

De opvangcrisis blijft voortduren, wat zich het meest direct laat voelen aan het aanmeldcentrum ‘Klein Kasteeltje'. Het aantal mensen dat zich kan aanmelden, is beperkt. Wie zich niet kan aanmelden, krijgt geen opvang. Maar ook voor wie zich aanmeldt, is opvang niet gegarandeerd. Resultaat: mensen blijven buiten en moeten de nachten op straat doorbrengen. Ons Startpunt-team volgt de situatie er dagelijks op.
Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Maandag 17 oktober

Onze medewerkers telden vanmorgen 171 personen in familieverband (en érg veel jonge kinderen) en 46 minderjarigen. We krijgen signalen binnen dat er geen plaats is voor hen. De mannen konden vanochtend geen asiel aanvragen. Zij moeten vanmiddag, morgen en overmorgen terugkomen.

Donderdag 13 oktober

50 mensen konden vandaag geen asiel aanvragen, en kregen geen enkele info. Ze moeten "de volgende dag" terugkomen om opnieuw te proberen, zonder enige garantie dat ze dan wél binnen kunnen. Daarnaast krijgen alle alleenstaande mannen opnieuw een papier.

Pacheco - Vluchtelingenwerk
Woensdag 12 oktober

14 van de 21 jongeren die gisteren geen opvang kregen hebben zich vandaag aangemeld bij de Dienst Voogdij. Ze hebben in principe een leeftijdstest afgelegd en zijn dan naar de Humanitaire HUB gebracht maar we hebben geen weet dat er intussen oplossingen voor hen zijn. De kans is groot dat zij opnieuw op straat moeten slapen, en onder de radar verdwijnen, net als de zeven jongeren van wie nu al geen spoor meer is. Vandaag werden een 20-tal andere niet-begeleide minderjarigen in het aanmeldcentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken toegelaten. Ze worden opgevangen door Fedasil.

Dinsdag 11 oktober

120 mensen konden vandaag geen asiel aanvragen. 60 onder hen moeten donderdag terugkomen, 60 anderen kregen helemaal geen papier. Dat zijn heel veel mensen op straat.

Maandag 10 oktober

Geen enkele man kon vandaag asiel aanvragen. 20 van hen mogen vanmiddag terugkomen. 52 morgen, en 64 pas overmorgen. Aangezien die tijdsloten van de komende dagen al gevuld zijn, zullen 'nieuwe' mannen de komende dagen vermoedelijk helemaal geen asiel kunnen aanvragen.

Vrijdag 7 oktober

vandaag konden 80 mensen geen asiel aanvragen. Als gevolg daarvan zullen ze op straat moeten zien te overleven omdat ze geen opvang kunnen krijgen.

Donderdag 6 oktober

Niet iedereen kon vandaag asiel aanvragen. 76 mensen kregen te horen dat ze morgen moeten terugkomen en opnieuw proberen. Onze medewerkers merken opnieuw op dat mensen overnachten aan de deur van het aanmeldcentrum. Er zijn zelfs mensen die al 4 nachten hebben geslapen aan Pacheco in de hoop binnen te geraken.

Woensdag 5 oktober

Het probleem wordt ook elke week wat groter. Zo kon vandaag opnieuw niet iedereen asiel aanvragen. Het beeld van mensen die overnachten naast het registratiecentrum keert terug, om toch maar vooraan in de rij te staan de volgende ochtend.

Dinsdag 4 oktober

Vandaag kregen 110 mensen geen onmiddellijke toegang tot de asielprocedure. Een deel van hen kreeg het papier op de foto hieronder. 50 mensen kregen helemaal niets. Asiel kunnen aanvragen is een grondrecht.

Pacheco - Klein Kasteeltje
Maandag 3 oktober

Niet iedereen kon vandaag asiel aanvragen. Sommige moeten morgen terugkomen, anderen pas overmorgen. In tussentijd slapen zij op straat, zonder enig bewijs van hun wil om asiel aan te willen vragen. En na de asielaanvraag? Minimum 8 weken op straat.

Woensdag 28 september

Vandaag konden 88 mensen in familieverband en minderjarigen binnen in Pacheco om asiel aan te vragen. Ongeveer 53 alleenstaande mannen zijn meteen binnengekomen, 32 kregen een afspraak om later na de middag terug te komen.

Dinsdag 27 september

Vandaag was het een relatief rustige dag aan het aanmeldcentrum. Onze medewerkers telden ongeveer 103 alleenstaande mannen die meteen binnen konden om asiel aan te vragen. Net zoals ongeveer 45 mensen in familieverband en 8 minderjarigen. Toch blijft het moeilijk voor onze medewerkers om iedereen te bereiken.

Maandag 26 september

Ale mensen in familieverband konden zich vandaag meteen inschrijven, net zoals 10 alleenstaande mannen. De rest van de alleenstaande mannen (ongeveer 80) ontvingen een papier om zich later te kunnen inschrijven. Het is voor onze medewerkers nog steeds erg moeilijk om de mensen te bereiken. Ze konden niet praten met gezinnen, alleen met een aantal van hen.

Vrijdag 23 september

Het was vandaag relatief rustig aan Pacheco in Brussel waar mensen hun asielaanvraag kunnen indienen. Iedereen kon vandaag meteen naar binnen in het gebouw om asiel aan te vragen.

Woensdag 21 september

Update deze ochtend in Pacheco: Ongeveer 67 mensen in familieverband hebben zich vandaag meteen ingeschreven net zoals 77 alleenstaande mannen. De rest van de alleenstaande mannen (ongeveer een vijftigtal) hebben om 13u30 een papier ontvangen om zich in te schrijven. Onze medewerkers waren met te weinig om informatie te geven en werden overspoeld door mensen met afkeuringen die vroegen naar hun afspraak met Fedasil. 

Dinsdag 20 september

Ongeveer 54 alleenstaande mannen konden vandaag rechtstreeks binnenkomen en asiel aanvragen. 73 kregen een afspraak om 13u30. Helaas konden onze medewerkers geen familieleden of minderjarigen tellen.

Maandag 19 september

Opnieuw kon niet iedereen vandaag asiel aanvragen. Een deel van de aanwezige mensen moet morgen terugkomen. Ondertussen slapen mannelijke asielzoekers 6 tot 8 weken op straat voordat ze een opvangplaats krijgen, als ze naar de rechtbank stappen weliswaar.

Vrijdag 16 september

Onze medewerkers telden ongeveer 10 minderjarigen en 50 mensen in familieverband. Zij konden asiel aanvragen en kregen opvang. Een honderdtal alleenstaande mannen konden zich ook registeren en aisel aanvragen.

Woensdag 14 september

Vandaag waren er 85 mensen in familieverband en een aantal minderjarigen die asiel wilden aanvragen. Allemaal konden ze meteen binnen. 64 alleenstaande mannen kwamen ook meteen binnen waarvan ongeveer een vijftiental een afspraak voor morgen kregen om terug te komen.

Dinsdag 13 september

Opnieuw kan niet iedereen asiel vragen. Sommigen moeten overmorgen terugkomen. Onze medewerkers staan bij een jongeman uit Jemen die al 2 weken op straat slaapt. Hij mist een nier, een deel van zijn lever en heeft een beschadigde ruggengraat als gevolg van een bomaanslag. Hij heeft recht op opvang.

Maandag 12 september

Vandaag vroegen 32 minderjarigen, 25 alleenstaande mannen en 163 mensen in familierverband asiel aan. 222 andere alleenstaande mannen konden geen asiel aanvragen en moeten op straat overleven.
163 gezinnen

Vrijdag 9 september

Opnieuw kan niet iedereen vandaag asiel aanvragen. Een grote groep moet volgende week maandag terugkomen. De mannen die wél asiel kunnen aanvragen, krijgen nog steeds geen opvangplaats, geen medische screening, geen sociale begeleiding. Ze worden zonder pardon op straat gezet.

Donderdag 8 september

Opnieuw kunnen niet alle mensen deze week op de dag zelf asiel aanvragen. De registratiecapaciteit is onvoldoende, waardoor de mannen telkens te horen krijgen dat ze de dag nadien moeten terugkomen. Dit moet beter. De mannen in kwestie krijgen een papier mee, met een tijdsslot voor de volgende dag. Dit verzekert hen een registratieslot, wat op korte termijn goed is. Op lange termijn is dit geen oplossing. Je moet op de dag zelf asiel kunnen aanvragen.

Woensdag 7 september

55 mannen konden vandaag geen asiel aanvragen en zullen morgen moeten terugkomen.

dinsdag 6 SEPTEMBER

Net zoals gisteren kregen opnieuw niet alle alleenstaande mannen de mogelijkheid om asiel aan te vragen. 62 mensen kregen een papier mee. Zij moeten morgen terugkomen.

Maandag 5 september

Vandaag waren er veel mensen in familieverband die asiel wilden aanvragen. Dit betekent telkens opnieuw dat niet alle alleenstaande mannen de mogelijkheid krijgen om asiel aan te vragen. 57 personen kregen een papier mee. Zij moeten morgen terugkomen.

Vrijdag 2 september

Vandaag kon iedereen opnieuw zonder problemen asiel aanvragen. De alleenstaande mannen (70-tal) krijgen opnieuw geen opvangplaats. Zij gaan een verblijf van 4 tot 6 weken op straat tegemoet.

Donderdag 1 september

Vandaag kon iedereen nog eens onmiddellijk asiel aanvragen, zoals het hoort. Het was een behoorlijk rustige ochtend. Er zijn ook WC's geplaatst, zodat wachtenden op een menswaardige manier hun behoefte kunnen doen.

Woensdag 31 augustus

Vandaag had opnieuw niet iedereen de mogelijkheid om meteen asiel aan te vragen. Sommigen moeten overmorgen terugkomen. Onze medewerkers praatte vandaag met Ahmadou die al weken op straat slaapt. Hij heeft al van 19 juli een beslissing die Fedasil dwingt hem een opvangplaats te geven op straffe van een dwangsom. Fedasil respecteert deze beslissing duidelijk niet. En die dwangsommen? Die worden gewoon niet betaald.

Dinsdag 30 augustus

Een wit papier werd uitgedeeld aan tientallen personen. Zij moeten morgen terugkomen. 50 personen kregen een groen papier. Zij moeten donderdag terugkomen. Nagenoeg geen enkele man krijgt nog op moment van asielaanvraag een opvangplaats. Deze praktijk met papieren om later terug te komen, lijkt een goede oplossing, maar op langere termijn is het dat niet. Op deze manier creëer je een extra flessenhals. Daarnaast worden deze mensen wandelen gestuurd zonder verdere uitleg over wat er gaande is.

Maandag 29 augustus

75 personen kregen vandaag dit papier mee. 45 personen konden geen asiel aanvragen. Asiel kunnen aanvragen, is een grondrecht. Dit wordt al 2 weken niet gerespecteerd. Met dit papier moeten deze 75 mannen morgen terugkomen om asiel aan te vragen, nu worden ze simpelweg op straat gezet. Vorige week kregen 250 personen geen opvangplaats. De verhuis van Pacheco is géén oplossing voor de opvangcrisis. Er slapen nog steeds honderden mensen op straat.

Pacheco - Klein Kasteeltje
Vrijdag 26 augustus

Vandaag konden 40 mensen geen asiel aanvragen. Werkdag nummer 9 waarop het recht om een asielaanvraag in te dienen wordt geschonden. Ook zagen we opnieuw een triage van de minderjarigen in de rij, op basis van uiterlijk.

Donderdag 25 augustus

Alle families, vrouwen en kinderen kunnen vandaag asiel aanvragen. Een groot deel van de mannen ook. Toch hebben zo'n 70 van hen opnieuw geen toegang gekregen tot het Klein Kasteeltje. Ze kunnen opnieuw geen asiel aanvragen en zullen op straat moeten slapen.

Woensdag 24 augustus

Vandaag konden 63 mannen geen asiel aanvragen. Werkdag nummer 7 waar het recht op asiel niet wordt gerespecteerd. De zoveelste werkdag in 2022 (we zijn de tel kwijt) waar het recht op opvang niet wordt gerespecteerd.

Dinsdag 23 augustus

Vandaag zouden meer dan 160 mannen geen asiel kunnen aanvragen aan het Klein Kasteeltje. Nog geen 20 mannen krijgen vandaag de 'kans' om asiel aan te vragen. Wat is dit geworden, de loterij? Asiel kunnen aanvragen is een grondrecht. Respecteer dit, zoals aangegeven in de beleidsnota van de staatssecretaris.

Maandag 22 augustus

Vandaag was het nog altijd chaotisch aan het Klein Kasteeltje. Families en minderjarigen worden door Fedasil naar de gebruikelijke poort van aanmeldcentrum begeleid om zich in te schrijven. Mannen krijgen nog steeds een afspraak aan de kanaalkant. Ongeveer 50 mannen kregen een afspraak en de rest werd gevraagd te vertrekken en morgen terug te komen. 

Vrijdag 19 augustus

Het Klein Kasteeltje gaat vandaag weer open, enkel voor mensen in familieverband en alleenstaande minderjarigen. Dit is goed nieuws, maar wij juichen niet. Alleenstaande mannen kunnen opnieuw geen asiel aanvragen, en belanden opnieuw op straat. De zoveelste keer. Onze medewerkers van Startpunt schatten dat het over zo'n 200 mannen gaat die voor een gesloten deur staan vandaag.

Donderdag 18 augustus

De poort van het Klein Kasteeltje blijft gesloten. Geen asiel voor families, minderjarigen en mannen. De politie zegt tegen iedereen 'it is closed'. Werkelijk schandalig. Wij hebben er geen woorden meer voor. Alle mensen die asiel willen aanvragen, moeten dit plots aan de andere kant van het gebouw doen. In een totaal onaangepaste, onverantwoorde omgeving vlak naast een drukke autoweg. Dit is een nieuw niveau van onmenselijkheid.

Woensdag 17 augustus

Opnieuw een dag waarop niet iedereen asiel kon aanvragen. Opnieuw een dag waarop een basisrecht wordt geschonden. Deze keer ging het om 40 personen die geen toegang kregen tot de asielprocedure.

Dinsdag 16 augustus

In totaal probeerden 51 mensen in familieverband, 16 minderjarigen en 110 alleenstaande mannen asiel aan te vragen aan het Klein Kasteeltje. Opnieuw een dag waarop niet iedereen asiel kon aanvragen. Opnieuw een dag waarop een basisrecht wordt geschonden. Deze keer ging het om 40 mensen die geen toegang kregen tot de asielprocedure.

Maandag 15 augustus

Opnieuw een verlengd weekend waarna maar een kleine minderheid van alleenstaande mannen asiel kon aanvragen. Maar 20 van hen geraakten binnen, de anderen hebben pech. Hoe kan het dat deze chaos zich telkens opnieuw voordoet na élk verlengd weekend? Leert men dan nooit?

Vrijdag 12 augustus 

Vandaag lagen er toch meer dan 90 slapende mensen rond het Klein Kasteeltje. Ongeveer een vijftigtal mensen in familieverband gingen allemaal direct naar binnen en konden asiel aanvragen. Net zoals 14 minderjarigen. 40 alleenstaande mannen kregen allemaal een afspraak voor registratie.

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Donderdag 11 augustus

Vandaag hebben alle mannen (102) een afspraak gekregen om zich in te schrijven en asiel aan te vragen. De directeur van Fedasil aan het Klein Kasteeltje is echt bang dat er vandaag gezinnen op straat zullen komen te staan.

Woensdag 10 augustus

Vandaag hebben ongeveer 36 alleenstaande mannen geen afspraak gekregen aan het Klein Kasteeltje. Het totaal aantal mannen was 125. Er is een toename van minderjarigen. Onze medewerkers houden dagelijks de situatie in de gaten.

Dinsdag 9 augustus

Aan het aanmeldcentrum aan het Klein Kasteeltje was het deze ochtend redelijk druk. Er sliepen nog mensen op straat en velen dwaalden rond in de buurt. Er waren 5 rijen: ongeveer 90 mensen stonden in de rij van mensen in familieverband, 30 niet-begeleide minderjarigen, 140 alleenstaande mannen, ongeveer 16 mensen met een gerechtelijke veroordeling en een extra rij voor informatie. Minderjarigen en gezinnen gingen direct naar binnen en konden asiel aanvragen. Ongeveer 90 mannen kregen een afspraak voor registratie. De rest kon geen asiel aanvragen.

Maandag 8 augustus

Vandaag was een zeer hectische dag aan het Klein Kasteeltje in Brussel met heel veel mensen die proberen asiel aan te vragen. Ongeveer 60 alleenstaande mannen mochten zich niet eens inschrijven waardoor ze op straat moeten overleven. Ongeveer 70 kregen wel een afspraak om zich in te schrijven. Aanvankelijk was er een plan om zo'n 60 mannen onderdak te geven, maar omdat er 120 mensen in familieverband zijn, zullen ze die plaatsen waarschijnlijk onder de gezinnen verdelen.

Vrijdag 5 augustus

Net zoals gisteren was het relatief een rustige dag aan het Klein Kasteeltje.

Donderdag 4 augustus

Het was vandaag een rustige dag aan het Klein Kasteeltje met ongeveer 60 alleenstaande mannen, 8 minderjarigen, 60 mensen in familieverband en 8 mensen die een uitspraak van de rechtbank hadden.

Woensdag 3 augustus

Alle mensne in familieverband en de minderjarigen konden vandaag meteen binnen in het Klein Kasteeltje om asiel aan te vragen. Alle alleenstaande mannen (ongeveer 70) kregen een uitnodiging, maar zullen geen opvang krijgen.

Dinsdag 2 augustus

Vandaag probeerden 206 mensen asiel aan te vragen waarvan 89 alleenstaande mannen, 14 met een uitnodiging, 81 mensen in familieverband en 22 minderjarigen.

Maandag 1 augustus

Vandaag konden 237 mensen aan het Klein Kasteeltje asiel aanvragen waarvan 21 minderjarigen, 108 mensen in familieverband en 108 alleenstaande mannen. Hoeveel mensen er uiteindelijk geen opvang kregen, hebben we nog niet kunnen uitmaken.

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Vrijdag 29 juli

Vandaag kon iedereen asiel aanvragen. In totaal werden deze week 256 asielaanvragen geweigerd.

Donderdag 28 juli

Een vijftigtal mannen kon vandaag geen asiel aanvragen. Onze medewerkers aan het Klein Kasteeltje telde 110 mannen, 10 minderjarigen en 70 mensen in familieverband. Er is onvoldoende plaats om alle mannen op te vangen. Berlaar opent volgende week een centrum, met gefaseerde uitbreiding van plaatsen. We vrezen dat dit niet genoeg is.

Woensdag 27 juli

Vandaag konden 40 alleenstaande mannen geen asiel aanvragen. 100 mannen slaagden hier wel in, maar zij zullen geen opvangplaats krijgen.

Dinsdag 26 juli

Vandaag kan opnieuw niet iedereen een asielaanvraag indienen aan het Klein Kasteeltje. Ongeveer 80 mannen blijven op die manier buiten staan. De overige 70 mannen die wél een aanvraag kunnen indienen, zullen geen opvangplaats krijgen. Dat zijn in totaal 150 mensen op straat.

Maandag 25 juli

Onze vrees is werkelijkheid. Geen enkele alleenstaande man kon vandaag asiel aanvragen aan het Klein Kasteeltje. 160 mensen op straat, zonder pardon. We hebben nog geen bevestiging gekregen of alle families een opvangplaats zullen krijgen.

Donderdag 21 en vrijdag 22 juli

Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken zijn gesloten (verlengd weekend).

Woensdag 20 juli

Het niet krijgen van opvang is het nieuwe normaal geworden. Alleenstaande mannen hebben al maanden amper toegang tot het opvangnetwerk. De aangekondigde maatregelen schieten voorlopig tekort. Met het verlengd weekend in het verschiet, vrezen wij voor volgende maandag. We vangen signalen op dat het niet uitgesloten is dat families ook op straat zullen belanden.

Dinsdag 19 juli

Er zouden vannacht 80 mensen aan het Klein Kasteeltje geslapen hebben. Vandaag werden er maar 10 personen met een veroordeling van de arbeidsrechtbank op zak uitgenodigd. Er is opnieuw geen plaats voor alleenstaande mannen.

Maandag 18 juli

Voorlopig gaat de opvangcrisis onverminderd door. Vorige week stonden er meer dan 200 mannen op straat. Voor heel 2022 zitten we al boven de 5000 onwettige opvangweigeringen. Dat zijn gemiddeld 37 onwettige opvangweigeringen per werkdag. 

Vrijdag 15 juli

Vandaag mochten alle mensen in familieverband en minderjarigen meteen naar binnen in het Klein Kasteeltje. Alle mannen kregen een afspraak. Er was geen politie aanwezig. Het is zorgwekkend dat vrouwen en gezinnen niet opnieuw worden toegelaten in opvangcentra in het geval ze worden uitgesloten.

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Donderdag 14 juli

Vandaag kregen alle alleenstaande mannen een afspraak aan het Klein Kasteeltje om zich in te schrijven om later asiel aan te vragen. De aanvragers kregen een uitnodiging. De mensen in familieverband en de minderjarigen hebben zich rechtstreeks kunnen ingeschreven.

Woensdag 13 juli

Vandaag hebben ongeveer 179 mensen (waarvan 20 minderjarigen, 70 mensen in familieverband en 89 alleenstaande mannen) asiel kunnen aanvragen aan het Klein Kasteeltje. 56 alleenstaande mannen kregen echter geen toegang en moeten dus op straat zien te overleven.

Dinsdag 12 juli

De problemen aan het klein kasteeltje blijven (voorlopig?) aanhouden. Vorige week telden we dat aan 269 asielzoekers opvang geweigerd werd. Maandag alleen al kwamen daar nog eens 53 asielzoekers bij. Niet dat het een rol zou mogen spelen, maar bij de grote meerderheid werd zelfs geen Dublin-hit of statuut in andere lidstaat geregistreerd.

Maandag 11 juli

Vandaag hadden onze medewerkers een dag vrijaf met de Vlaamse feestdag.

Vrijdag 9 juli

Het weekend start met een dubbel gevoel. Er werd deze week dringende noodopvang aangekondigd voor asielzoekers (samen met een resem andere maatregelen), wat ons hoopvol stemt. Anderzijds was het een ongelooflijk moeilijke week aan het Klein Kasteeltje.

Donderdag 8 juli

Fedasil slaagde er deze week niet in om haar veroordelingen na te komen. Deze week waren er ook twee dagen waarop niet iedereen een asielaanvraag kon registreren. Vandaag nog telden onze medewerkers aan het Klein Kasteeltje opnieuw 45 asielzoekers aan wie opvang geweigerd werd.

Woensdag 6 juli

De situatie aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers aan het Klein Kasteeltje blijft verder escaleren. Vandaag werden 20 asielzoekers, in wiens dossier Fedasil is veroordeeld, uitgenodigd om een opvangplaats te krijgen. Eens aangekomen kregen ze de boodschap dat er toch geen plaats was voor hen. Gisteren en eergisteren kon niet iedereen een asielaanvraag indienen. Vandaag werden mensen met een veroordeling en een uitnodiging op zak teruggestuurd. Allemaal tekenen dat het van kwaad naar erger gaat.

Dinsdag 5 juli

Alle minderjarigen (22) en mensen in familieverband (109) konden vandaag asiel aanvragen aan het Klein Kasteeltje en opvang krijgen. Een deel van de mannelijke asielzoekers (91) zijn binnen geraakt. 70 mochten echter niet naar binnen en zullen dus op straat moeten zien te overleven. Velen leken hierdoor gefrustreerd en sommigen raakten geërgerd toen vrijwilligers hen vertelden dat zij niets konden doen om hun situatie te verhelpen.

Maandag 4 juli

Het ziet er naar uit dat opvangcrisis eerst nog een pak ernstiger gaat worden, voor er een oplossing komt. Vandaag kon niet iedereen aan het Klein Kasteeltje een asielaanvraag indienen. Onze medewerkers telden deze ochtend een honderdtal mannen voor wie de poorten gesloten bleven. Onder hen veel asielzoekers die al langer wachten op opvang, maar ongetwijfeld ook mensen die nog geen asielaanvraag konden indienen. Zo'n 50-tal mannen werd wel binnen gelaten, maar zij zullen wellicht na hun asielaanvraag bijna allemaal géén opvang krijgen. Vorige week telden we in totaal weer zo'n 180 asielzoekers die na het indienen van hun asielaanvraag terug naar de poort begeleid werden. 

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Vrijdag 1 juli

We kregen zonet het verslag binnen van onze medewerkers aan het Klein Kasteeltje en lezen: "Zoals altijd tegenwoordig, vertellen veel van de mannen dat ze op straat slapen." Dit went niet. De federale ministerraad zou geen akkoord gevonden hebben voor noodopvang. Misschien moeten zij eens met de mannen op straat gaan praten?

Donderdag 30 juni

Vandaag telden onze medewerkkers ongeveer 50 mannen aan het Klein Kasteeltje. Zij zullen vermoedelijk geen opvangplaats krijgen.

Woensdag 29 juni

35 mensen kregen geen opvang.

Dinsdag 28 juni

Mannen in de rij voor het Klein Kasteeltje krijgen nog steeds een document van Fedasil. De kans dat ze vandaag een opvangplaats (54 mensen) krijgen, is miniem. Vermoedelijk opnieuw 200 mannen die deze week op straat slapen.

Maandag 27 juni

29 mensen zullen weer op straat moeten slapen omdat ze geen opvang krijgen.

Vrijdag 24 juni

43 alleenstaande mannen kregen vandaag geen opvang.

Donderdag 23 juni

Vandaag opnieuw geen opvang voor de meerderheid van de alleenstaande mannen. Onze medewerkers telden er minimum 80. De mannen met een veroordeling door de arbeidsrechtbank konden om 11u binnen. Het ging om 20 mensen. De schending van het opvangrecht blijft duren.

Woensdag 22 juni

De rij aan de linkerkant aan het aanmeldcentrum aan het Klein Kasteeltje krijgt vandaag geen opvang. Onze medewerkers telden minstens 70 personen. Deze opvang kunnen ze nu enkel afdwingen via de arbeidsrechtbank. Dat systeem kent ook zijn limieten. Vandaag zou er maar plaats zijn voor 10 alleenstaande mannen.

Dinsdag 21 juni

Geen enkele alleenstaande man zal vandaag een opvangplaats krijgen. Ook niet de mannen met een veroordeling van de arbeidsrechtbank, én een uitnodiging van Fedasil op zak. Zij krijgen een papier onder hun neus geschoven waarop staat dat ze geen opvangplaats zullen krijgen. Nu is het aan onze medewerkers om deze mensen te informeren. Hen uitleggen dat ze normaal recht hebben op opvang. Dat de veroordeling normaal voldoende zou moeten zijn, maar dat dit nu niet het geval is. Hoe leg je dat uit?

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Maandag 20 juni

Weer een dag waar er verschillende mensen geen opvang zullen krijgen.

Vrijdag 17 juni

28 mensen zonder opvangplaats. Een triestig cijfer. Hoe lang gaat dit nog duren?

Donderdag 16 juni

Er gaat geen dag voorbij of mensen moeten op straat zien te overleven omdat ze geen opvangplaats krijgen. Vandaag zijn er 28 alleenstaande mannen die weer naar buiten werden gestuurd.

Woensdag 15 juni

Deze ochtend telden onze medewerkers ongeveer 36 mensen die geen opvang kregen.

Dinsdag 14 juni

Update Klein Kasteeltje. Ongeveer 37 mensen kregen vandaag geen opvang. Ondertussen deelt Fedasil een papier uit aan alleenstaande mannen, voordat ze binnen worden gelaten. Hierop staat dat ze bijna geen kans maken op een opvangplaats. Pijnlijk.

Maandag 13 juni

Vandaag kreeg niet iedereen toegang tot het Klein Kasteeltje. Schending van het recht op asiel, en het opvangrecht gecombineerd. Vorige week hadden meer dan 200 alleenstaande mannen geen opvangplaats. Onze medewerkers stonden klaar hen aan een advocaat te helpen. Op deze manier slaagden we erin om 137 alleenstaande mannen te helpen. Zij verblijven allemaal op straat omwille van uiteenlopende redenen, en hebben minstens één eigenschap gemeen: hun opvangrecht wordt geschonden.

Vrijdag 10 juni

Opnieuw telden onze medewerkers aan het Klein Kasteeltje een 70-tal mannen. Opnieuw moesten we hen de boodschap geven dat ze waarschijnlijk geen opvangplaats krijgen. Deze boodschap brengen we al sinds 24 januari. Dit blijft moeilijk. We mogen dit nooit normaal vinden.

Donderdag 9 juni

15 minderjarigen, 87 mensen in familieverband en 76 alleenstaande mannen konden vandaag asiel aanvragen aan het aanmeldcentrum aan het Klein Kasteeltje. Onze medewerkers kregen opnieuw te horen dat er voor deze mannen geen beschikbare plaatsen zijn. Enkel een kleine minderheid (een tiental) maakt kans op een opvangplaats.

Woensdag 8 juni

Vandaag telden onze medewerkers meer dan 70 alleenstaande mannen aan het Klein Kasteeltje. Opnieuw is er bijna geen plaats beschikbaar voor hen. De kans dat zij allemaal op straat slapen, is reëel.

Dinsdag 7 juni

Zo'n 150 mannen stonden vandaag in de rij. Ze kunnen allemaal een asielaanvraag indienen. Daarna worden ze allemaal wel op straat gezet. Er zijn geen opvangplaatsen beschikbaar voor hen.

Maandag 6 juni

De asieldiensten zijn gesloten wegens verlof.

Vrijdag 3 juni

Onze medewerkers kregen te horen dat er geen beschikbare plaats is voor alleenstaande mannen. Ze telden ongeveer 100 mannen in de rij. De kans dat één van hen een plaats krijgt, is bijzonder klein. Dit begint op een loterij te lijken.

Donderdag 2 juni

Vandaag kregen 50 alleenstaande mannen een opvangplaats, en de overige 15 moesten zich registreren op de onwettige wachtlijst.

Woensdag 1 juni

Vandaag krijgt geen enkele alleenstaande man een opvangplaats. Meer dan 90 mensen worden op deze manier zonder pardon op straat gezet. Een rechtstaat onwaardig.

Dinsdag 31 mei

Goed nieuws. Vandaag kon iedereen asiel aanvragen. Het ging in totaal over ongeveer 140 mensen waarvan 90 alleenstaande mannen, 11 minderjarigen en 33 mensen in familieverband. Maar meer dan 20 mannen krijgen geen opvang. Zij moeten zich registreren op de onwettige wachtlijst, die enkel iets oplevert als je dit aanvecht bij de arbeidsrechtbank.

Maandag 30 mei

Vandaag kregen 70 alleenstaande mannen geen opvang, en ze konden ook geen asielaanvraag indienen. Om 08u30 ging de poort van het Klein Kasteeltje open, en nog geen kwartier later ging ze weer dicht. Hierna gaf de politie tegen de 70 wachtende mannen in de rij geen info meer.

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

 

Woensdag 25, Donderdag 26 en vrijdag 27 mei

De asieldiensten zijn gesloten wegens verlof.

Dinsdag 24 mei

Meer dan 60 alleenstaande mannen stonden vandaag in de wachtrij. De kans dat zij een opvangplaats krijgen is zo goed als onbestaande.

Maandag 23 mei

De meeste alleenstaande mannen krijgen opnieuw geen opvang. In heel 2022 waren er nog maar 14 werkdagen waarop het recht op opvang werd gerespecteerd. Krachtlijn 1 van de beleidsnota 2022 kan al meteen de vuilbak in.

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Vrijdag 20 mei

Weer een dag waarop geen enkele mannelijke verzoeker om bescherming een opvangplaats kreeg. Deze week waren er ongeveer 250 opvangweigeringen voor alleenstaande mannen. Reden? Geen plaats voor hen.

Donderdag 19 mei

Vandaag kreeg geen enkele mannelijke asielzoeker, op enkele uitzonderingen na, een opvangplaats. Sinds oktober vorig jaar bevindt het opvangnetwerk in crisismodus. Het recht op opvang wordt geschonden alsof het niets is.

Woensdag 18 mei

Vandaag had iedereen opnieuw de mogelijkheid om asiel aan te vragen. De keerzijde van de medaille: ongeveer 50 mannen werden daarna weer op straat gezet, met de boodschap dat er voor hen geen opvangplaats is. Werkelijk dramatisch.

Dinsdag 17 mei

Vandaag bijna 41 mensen die geen toegang kregen tot de asielprocedure en bijgevolg op straat moeten slapen. Alleen mensen in familieverband en minderjarigen kwamen binnen.

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Maandag 16 mei

Onze medewerkers telden deze ochtend 45 alleenstaande mannen die geen toegang kregen tot het Klein Kasteeltje. De situatie was er erg chaotisch. Vorige week was er maar 1 werkdag waarop iedereen toegang kreeg tot het Klein Kasteeltje. Gevolg is dat er weer tientallen mensen elke dag op straat moeten overleven en geen opvang krijgen, nochtans een basisrecht.

 

De eerste weken van 2022 was de toestand aan het aanmeldcentrum 'Klein Kasteeltje' in Brussel eindelijk aan het normaliseren. Alle mensen konden zich nu aanmelden en zo goed als iedereen kreeg opvang. Resultaat: mensen moesten niet meer buiten blijven en de nachten op straat doorbrengen. We waren dan ook ontsteld toen eind februari dagelijks weer tientallen alleenstaande mannen op straat stonden. Hieronder het overzicht van deze periode (eind februari 2022 - midden april 2022).

Maandag 28 februari

Vandaag merkten we al meteen de impact van het conflict in Oekraïne. We telden tussen de 300 en 400 mensen aan de poorten van het Klein Kasteeltje. Een groot deel van deze groep waren Oekraïners die zich al in België bevonden, of recent zijn aangekomen. Door deze grote drukte konden enkel de kwetsbaren, minderjarigen en gezinnen met kinderen een verzoek om internationale bescherming indienen.

De alleenstaande mannen kregen geen afspraak, en moeten de volgende dag opnieuw proberen. Helaas is het onduidelijk of zij dan wél de mogelijkheid krijgen om een verzoek om internationale bescherming in te dienen. 

Dinsdag 1 maart

Vandaag waren er heel veel mensen aan het Klein Kasteeltje. De meeste mensen in familieverband kwamen uit Oekraïne. Er waren ongeveer 35 minderjarigen waarvan de meesten Afghanen, maar ook een aantal minderjarige meisjes. De rij met alleenstaande mannen was enorm, meer dan honderd. Geen enkele van hen mocht asiel aanvragen en zal dus op straat moeten slapen.

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Ongeveer een vijftal gezinnen mochten er ook niet in en kregen te horen dat ze morgen of overmorgen terug moesten komen.

Mensen zijn enorm gefrustreerd over deze situatie en blijven onze medewerkers vragen wat ze kunnen doen en waar ze kunnen blijven. Gelukkig hebben de meeste families uit Oekraïne contacten in België om te verblijven.

De politie was vandaag sterk aanwezig en velen van hen waren zeer onbeleefd en respectloos tegenover de asielzoekers, alsook tegenover onze medewerkers. Onaanvaardbaar!

Woensdag 2 maart

Veel mensen brachten de nacht door aan het Klein Kasteeltje in de hoop dat zij een afspraak zouden krijgen. Zij waren boos toen de poort dichtging en zij geen afspraak kregen.

Elk gezin kwam gelukkig binnen net zoals alle minderjarigen, maar veel gezinnen met kinderen kregen een afspraak zodat ze buiten moesten wachten. Niet iedereen begreep wat er gebeurde en voelde zich verloren.

Er wordt geen rekening gehouden met mannen in kwetsbare situaties, het is heel moeilijk geweest van onze medewerkers om hen te helpen.

Fedasil deelde aan de Oekraïners een papier uit waarin stond dat ze de volgende week moesten terugkomen en dat ze moesten wachten tot het nieuwe voorstel voor een tijdelijk statuut werd uitgevoerd. Ze wisten niet of ze moesten vertrekken of blijven.

Donderdag 3 maart

Alle minderjarigen en mensen in familieverband konden vandaag asiel aanvragen en opvang krijgen. De meeste mannelijke asielzoekers mochten niet naar binnen en zullen dus op straat moeten zien et overleven. Velen leken hierdoor gefrustreerd en sommigen raakten geërgerd toen vrijwilligers hen vertelden dat zij niets konden doen om hun situatie te verhelpen.

Er was vandaag een aparte rij voor Oekraïners. Degenen die een verblijfplaats hadden, werd gevraagd te vertrekken en terug te keren zodra de tijdelijke beschermingsrichting in werking treedt.

Vrijdag 4 maart

Iedereen kon vandaag asiel aanvragen. Vandaag was er één rij voor gezinnen, één rij voor Oekraïense mensen en geen rij voor minderjarigen. De minderjarigen stonden tussen de gezinnen.

Wat de Oekraïners betreft, is de procedure van de tijdelijke status van kracht. Dat betekent dat alle Oekraïners die naar het Klein Kasteeltje komen, met een bus naar het Jules Bordet centrum worden overgebracht waar ze zich laten registreren voor het tijdelijk statuut.

Maandag 7 maart

Vandaag was de situatie chaotisch omdat er heel veel Oekraïners asiel wilde aanvragen en ook heel veel alleenstaande mannen aan het Klein Kasteeltje stonden. Er kwam echter geen enkele alleenstaande man binnen. Vandaag moesten 190 alleenstaande mannen op straat achterblijven. Ze konden geen asielaanvraag indienen. Politie was blijkbaar ook massaal aanwezig.

Onze medewerkers zijn onmiddellijk vertrokken toen het hek dichtging, omdat ze bang waren dat de situatie zou escaleren.

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Dinsdag 8 maart

De situatie was zeer chaotisch aan het Klein Kasteeltje. Vandaag konden alleenstaande mannen (120) weer geen asielaanvraag indienen en moesten daardoor op straat blijven. Veel van hen vroegen onze medewerkers waarom zij anders worden behandeld dan Oekraïners. Oekraïners zijn nog steeds verward over de hele procedure. Ze weten niet zeker in welke rij ze moeten staan om asiel aan te vragen.

Woensdag 9 maart

Vandaag sloten de deuren aan het Klein Kasteeltje erg snel. Er werden enkel families, minderjarigen en zo’n 30 alleenstaande mannen binnengelaten. De overgrote meerderheid van de alleenstaande mannen aan het Klein Kasteeltje kon weer niet binnen. Zij wilden asiel aanvragen maar konden dit niet. Afgelopen dagen was er maar 1 (!) dag waarop alleenstaande mannen asiel konden aanvragen. Opnieuw flagrante schending Europees recht.

Donderdag 10 maart

Vandaag bijna 200 mensen die geen toegang kregen tot de asielprocedure en bijgevolg op straat moeten slapen. Alleen mensen in familieverband en minderjarigen kwamen binnen. Onze medewerkers kwamen ook verschillende mensen tegen uit Oekraïne die van Jules Bordet naar het Klein Kasteeltje waren gestuurd. De werknemers van Fedasil schijnen in verwarring te zijn over de plaats waar bepaalde asielzoekers hun aanvraag om bescherming moeten indienen.

Vrijdag 11 maart

Vandaag zijn er weer meer dan 100 mensen die geen toegang kregen tot de asielprocedure en bijgevolg op straat moeten slapen. Het onbegrip neemt dagelijks toe, mensen worden gefrustreerd. Kwetsbare mannen blijven ook op straat. Dramatisch.

Maandag 14 maart

250 alleenstaande mannen konden vandaag geen asiel aanvragen aan het Klein Kasteeltje. Bijgevolg zullen zij op straat moeten zien te overleven. De mensen waren erg gespannen voor het geval de deuren opnieuw geopend zouden worden.

Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Dinsdag 15 maart

Vandaag mochten slechts 30 mannen naar binnen aan het Klein Kasteeltje. Daardoor konden 121 alleenstaande mannen weer geen asiel aanvragen. Deze situatie wordt onhoudbaar. De politie was sterk aanwezig en moest mensen met geweld bij de deur weghalen. Verschillende mannen vroegen onze medewerkers waarom zij anders worden behandeld dan Oekraïners.  

Woensdag 16 maart

Vandaag was de situatie opnieuw gespannen aan het Klein Kasteeltje. Alle minderjarigen en gezinnen gingen onmiddellijk naar binnen en kregen asiel. Alleenstaande mannen werden door de politie in groepen verdeeld, zodat er afstand tussen hen was. Toen de poort voor hen openging, begonnen ze elkaar te duwen. Een vijftigtal konden binnen.

Vaak vragen mensen onze medewerkers of ze hen op de een of andere manier kunnen helpen om binnen te geraken. Onze Startpunt-team blijft nu dezelfde gezichten zien als vorige week. Dit is frustrerend voor hen en voor de mensen die asiel willen aanvragen.

Donderdag 17 maart

Alle minderjarigen konden vandaag asiel aanvragen aan het Klein Kasteeltje, maar ze voerden weer een triagesysteem in. Triage aan de poort werkt niet en is onwettig. De kans dat minderjarigen niet opgepikt worden is erg groot. Dan is het aan onze vrijwilligers om alles te proberen om hen toch binnen te krijgen. Stop deze triage aan de poort. Respecteer mensen hun basisrechten, respecteer de wet.

Ook alle gezinnen geraakten binnen en kregen opvang. Er geraakten maar 35 alleenstaande mannen binnen. De rest bleef achter op straat. Onze medewerkers komen mensen tegen die al veel dagen op straat slapen.

Vrijdag 18 maart

Vandaag konden maar 35 alleenstaande mannen asiel aanvragen aan het Klein Kasteeltje. De rest mocht niet binnen. Minderjarigen en families kregen wel opvang.

Maandag 21 maart

Aan het aanmeldcentrum van het Klein Kasteeltje konden vandaag 57 alleenstaande, alle minderjarigen en mensen in familieverband binnen om asiel aan te vragen en opvang te krijgen.

Dinsdag 22 maart

Vandaag konden 56 alleenstaande mannen asiel aanvragen en opvang krijgen. Alle families en minderjarigen geraakten ook binnen in het Klein Kasteeltje. De toestand was weer heel chaotisch en veel mensen zullen weer op straat moeten overnachten. Er was frustratie en woede. 

Woensdag 23 maart
Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Families en minderjarigen kwamen onmiddellijk binnen aan het Klein Kasteeltje en kregen opvang. In hun rij stonden alleenstaande mannen tegen wie werd gezegd dat ze weg moesten gaan. Volgens Fedasil werden 50 mannen buiten gelaten. Zij zullen de nacht op straat moeten doorbrengen.

Nog steeds zien onze medewerkers mannen die niet eens moeite doen om in de rij te wachten omdat ze weten dat ze toch niet binnen zullen komen. Toen onze medewerkers rond 12u30 teruggingen naar het Klein Kasteeltje hadden een paar mannen hun slaapplaats al klaargemaakt om er de nacht door te brengen. 

 

Donderdag 24 maart

De situatie aan het Klein Kasteeltje was vandaag rustig. Alle families, minderjarigen en ongeveer 100 alleenstaande mannen konden binnen en asiel aanvragen.

Vrijdag 25 maart

Vandaag kon iedereen binnen aan het Klein Kasteeltje om asiel aan te vragen! Daardoor heeft nu iedereen een opvangplaats. De situatie was kalm. Onze medewerkers waren in staat om iedereen te helpen en de meesten van hen de juiste juridische informatie te geven. 

Medewerkers Klein Kasteeltje
Maandag 28 maart

Vandaag kon niet iedereen aan het Klein Kasteeltje asiel aanvragen en opvang krijgen. Ongeveer een honderdtal alleenstaande mannen werden binnengelaten. 70 mochten niet binnen en zullen als gevolg op straat moeten overnachten omdat ze dan geen opvang krijgen.

Dinsdag 29 maart

Alle families en minderjarigen konden vandaag asiel aanvragen aan het Klein Kasteeltje. Ongeveer 70 alleenstaande mannen kwamen binnen, maar de rest mocht niet naar binnen. Er zijn er ongeveer 80 buiten gelaten. Deze mannen kregen geen uitleg. Nadat de poort gesloten was, vertrok ook de politie.

Woensdag 30 maart

Voor het eerst in vele maanden waren er geen minderjarigen die asiel kwamen vragen aan het Klein Kasteeltje. Eerst kwamen de gezinnen binnen en daarna alle alleenstaande mannen.

Donderdag 31 maart

Vandaag kon iedereen binnen aan het Klein Kasteeltje om asiel aan te vragen! Daardoor heeft nu iedereen een opvangplaats.

Vrijdag 1 april

Eindelijk nog eens drie werkdagen op een rij waarop iedereen toegang kreeg tot het Klein Kasteeltje. Hopelijk zet deze trend zich door, en respecteert de Belgische staat haar wettelijke verplichtingen opnieuw.

Maandag 4 april

Nog eens een maandag waarop iedereen toegang kreeg tot het Klein Kasteeltje. Daardoor heeft nu iedereen een opvangplaats.

Dinsdag 5 april

Opnieuw kreeg iedereen vandaag toegang tot het Klein Kasteeltje. Dit is hoe het moet zijn. Helaas stellen we vast dat de wachtlijst nog steeds van toepassing is, ondanks de veelvuldige veroordelingen hiervan. Diegenen die van centrum moeten veranderen of degenen die uit een centrum zijn gezet en een nieuw centrum nodig hebben, worden niet binnengelaten. Onze medewerkers raden hen aan om via hun advocaat een ontmoeting met Fedasil te regelen. 

Woensdag 6 april

Vandaag kon iedereen aan het Klein Kasteeltje asiel aanvragen en zo opvang krijgen.

Donderdag 7 april

Vandaag kon weer iedereen (mannen, vrouwen, minderjarigen, families ...) aan het Klein Kasteeltje asiel aanvragen en zo opvang krijgen.

Vrijdag 8 april

De eerste werkweek sinds februari waarin iedereen toegang kreeg tot het Klein Kasteeltje. Het feit dat dit bijzonder is, is een teken aan de wand van hoe we met mensen op de vlucht omgaan. Wij verwachten meer van dit land.

Maandag 11 april

Opnieuw kreeg iedereen vandaag toegang tot het Klein Kasteeltje. Dit is hoe het moet zijn. Hopelijk blijft het zo!

Dinsdag 12 april

Opnieuw kreeg iedereen vandaag toegang tot het Klein Kasteeltje.

Steun ons Startpunt
Door de opvangcrisis draaien onze medewerkers en vrijwilligers van het Startpunt lange dagen aan het Klein Kasteeltje in Brussel. Help hen om mensen op de vlucht beter te kunnen ondersteunen.