-

Vrijwilliger worden voor mensen op de vlucht?

Heel wat burgers ondersteunen mensen op de vlucht op vrijwillige basis in allerlei domeinen. Vrijwilligers vinden elkaar in vrijwilligersorganisaties verspreid in Vlaanderen en Brussel. Een vrijwilligersorganisatie is vaak de plek waar je als vrijwilliger met vragen terechtkan. Het is vaak een familie waar vrijwilligers én mensen op de vlucht elkaar ontmoeten. In deze video van Gastvrij Netwerk hoor je enkele vrijwilligers aan het woord die je ongetwijfeld zin zullen doen krijgen om je ook te engageren.

 

Vrijwilligers helpen nieuwkomers om hun nieuwe buurt te verkennen, onze cultuur te begrijpen, Nederlands te oefenen. Ze begeleiden mensen naar een school voor de kinderen, een woning voor het gezin, een opleiding of een job. Ze ondersteunen de kinderen bij hun huiswerk, zoeken mee naar een hobby, helpen klussen in het huis of maken hen wegwijs in de administratieve molen.

Burgers doen veel om mensen op de vlucht een nieuwe start te bieden. Dat doen ze met een open blik en een groot hart. Of je engagement nu groot of klein is, dat maakt niet uit. Een gesprek of een helpende hand kan al een wereld van verschil betekenen voor iemand die een nieuw leven moet uitbouwen in een ongekend land.

Zoek een vrijwilligersorganisatie in jouw buurt op www.vluchtelingenwerk.be/gastvrij-netwerk. Contacteer de organisatie. Zij bekijken graag samen met jou hoe je kunt inzetten voor mensen op de vlucht.

Deze video is een samenwerking met Gastvrij Boechout Vremde en Welcome in Mechelen en kwam er dankzij de steun van Cera.