-

Wereldvluchtelingendag in het teken van jonge vluchtelingen

Maandag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag, daarom vraagt Vluchtelingenwerk Vlaanderen aandacht voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en vervolging. Dit jaar staat de dag in het teken van het lot, maar ook de moed en ambities, van jonge vluchtelingen. Daarom organiseerde Vluchtelingenwerk Vlaanderen op zondag 19 juni een reuzenpicknick met recordaantal nationaliteiten van de campagne Taste of Home aan het Houtdok in Gent.
Wereldvluchtelingendag - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

 fotograaf Viktor Toader

Een reuzenpicknick met zo veel mogelijk nationaliteiten. Dat is de inzet van een recordpoging dat Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met stad Gent wil vestigen. Tientallen nationaliteiten zijn vandaag aanwezig op de meest internationale picknick ooit aan het Houtdok Gent. Wereldvluchtelingendag is een samenwerking met stad Gent, IN-Gent vzw, Refu Interim vzw, SOI Gent en het opvangcentrum 'Reno' van Fedasil Gent.

Fotoalbum

Op de picknickdekentjes zitten jonge vluchtelingen, oude en nieuwe Gentenaars, maar ook mensen van ver daarbuiten, die enthousiast met elkaar in gesprek gaan.

“Met deze actie willen we mensen eraan herinneren dat ook jonge vluchtelingen meer zijn dan hun vluchtverhaal”, zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Door elkaar te leren kennen, leer je elkaars ambities en dromen kennen, en zo krijgen jonge vluchtelingen een warme start.”

"Jonge vluchtelingen zijn meer dan hun vluchtverhaal”

Één van deze zogenaamde 'jonge vluchtelingen' is Ali. Hij woont nu 6 jaar in België en kookt heel graag. In Irak werkte hij als kok voor organisaties, in een restaurant én soms deed hij de catering voor feestjes. De voorbije jaren werkte hij als hulpkok in verschillende restaurants in Mechelen. Vandaag stond hij eten te maken op de reuzenpicknick met 'lekkere, gezonde catering by Ali'. 
 

Wereldvluchtelingendag - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

 

"Het is mijn droom om hier mijn eigen cateringzaak te starten, met een uitgebreid assortiment aan vegan en vegetarische gerechten", vertelt Ali. "Ik wil dan ook alle smaken van de wereld samenbrengen. Want zo leren we elkaar het beste kennen, toch?"

 

 

“Door positieve verhalen en gerechten van jonge vluchtelingen te verspreiden in Vlaanderen, brengen we ook hun persoonlijke verhalen rechtstreeks binnen in de keukens van mensen en willen we ontmoeting stimuleren. Of hoe eten van een huis een thuis maakt.”, zeg Claus.

Campagne Taste of Home

Met de campagne Taste of Home laat Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Cera en Tumult vzw zien dat een goede maaltijd ons allemaal met elkaar verbindt. We geven jonge vluchtelingen een stem en tonen dat zij meer zijn dan hun vluchtverhaal.

Taste of Home brengt portretten van 12 jonge mensen en hun lievelingsgerechten. Laat je inspireren, ontdek hun verhalen, start met koken en breng de smaak van de wereld naar jouw eigen keuken.