-

Workshopreeks: "Hoe communiceren we verbindend over migratie?"

Op dinsdag 1 maart trapten we de eerste workshop van onze reeks “Verbindend communiceren voor vrijwilligersorganisaties” af! Deze workshopreeks brengt vrijwilligersorganisaties samen de kracht van hun verhalen in te zetten in het migratiedebat. Samen gaan ze met ons op zoek naar nieuwe verbindende manieren om te communiceren en zo het gepolariseerde migratiedebat te nuanceren en vermenselijken.
Workshopreeks verbindend communiceren

Een boeiende groep deelnemers deelden hun ervaringen en gingen op zoek naar een verbindende manier om het gesprek over migratie te voeren. Er stond heel wat op het programma!

Na een uitgebreide kennismaking met elkaars werking, gingen we dieper in op de verschillende rollen in het migratiedebat. Wie domineert het debat? En focussen we ons niet te veel op het weerleggen van polariserende uitspraken in plaats van onze eigen overtuiging over migratie te benadrukken?

"Wie domineert het migratiedebat?"

Een genuanceerd gesprek voeren we beter met de zwijgende meerderheid (stille midden) dan tussen de hevige polen. Maar hoe bereik je hen verbindend? En hoe kaarten we wantoestanden aan zonder dat we enkel het negatieve verspreiden? We gingen op zoek naar gedeelde waarden die onze boodschap sterk neerzetten én het stille midden aanspreken.

Tijd voor een lekkere maaltijd! Our House Project leverde een heerlijk Midden-Oosters buffet. Ondertussen vertelde Vida Razavi, projectcoördinator Asiel en Gender bij Nederlandstalige Vrouwenraad, over haar boek 'The History of her Story'. Ze interviewde daarvoor vrouwen in asielcentra en plaatste hun verhaal positief in de kijker.

Tot slot overtuigde Rudy Pieters onze deelnemers van de kracht van hun verhalen. Als ervaren storyteller in de non-profit sector geeft hij opleidingen aan organisaties om hun eigen verhaal krachtig te brengen. Anders dan opinies, feiten of campagnes, inspireren verhalen mensen van het begin tot einde. Die kracht willen we inzetten om meer mensen bij een menselijk gesprek over migratie te betrekken!

"Anders dan opinies, feiten of campagnes, inspireren verhalen mensen van het begin tot einde"

Volgende sessie zal Rudy samen met de deelnemers aan de slag gaan met hun verhalen. Aan de hand van zijn Storycanvas bouwen ze een sterk verhaal op van het begin tot het einde. Hoe willen de deelnemers hun publiek inspireren? Welke boodschap over migratie willen ze brengen?

Het vervolg van de sessies wordt ongetwijfeld enorm boeiend. Later meer!

Meer info over deze workshopreeks?

 

Workshopreeks verbindend communiceren

 

Deze workshopreeks reikt vrijwilligersorganisaties tools aan om hun communicatie te nuanceren en vermenselijken in het gepolariseerde migratiedebat. De kracht van hun eigen verhalen vormt daarvoor de basis.

Dit traject kadert in het grotere project Other Talk. Meer informatie vind je hier.