Feel Fine February 2025
Het is weer tijd voor Feel Fine February, en we zijn ontzettend blij om je uit te nodigen voor onze tweedelige webinarreeks. Dit jaar viert Vluchtelingenwerk Vlaanderen met trots de vijfde editie!
Met een programma vol praktische inzichten, ervaringsverhalen en expertise uit het veld, staan twee boeiende avonden op de agenda waarin we ons verdiepen in actuele thema's rond onderwijs en ondersteuning voor nieuwkomers. Of je nu een leerkracht, leerlingbegeleider, directielid, lerarenopleider, beleidsmaker, of pedagogisch begeleider bent, of gewoon meer wilt leren over het werken met anderstalige nieuwkomers, deze webinars bieden je waardevolle kennis en tools om het verschil te maken.;
Mis deze unieke kans niet. Onze webinars vinden plaats op dinsdag 11 februari en 18 februari. Laten we samen een positieve verandering teweegbrengen in het leven van nieuwkomers. Klaar om deel uit te maken van deze verrijkende ervaring?
Webinars
- 11 februari van 19u30 tot 21u: Spreken met ondersteuning van gebaren voor anderstalige nieuwkomers
- 18 februari van 19u30 tot 21u15: Onderwijs voor kinderen en jongeren zonder wettig verblijf
Voor wie?
Onze webinars richten zich op een divers publiek, waaronder leerkrachten, leerlingbegeleiders, directieteams, lerarenopleiders, beleidsmakers, pedagogische begeleiders en iedereen die betrokken is bij het werken met anderstalige nieuwkomers in het onderwijs. Of je nu in het klaslokaal staat, beleid ontwikkelt, of direct betrokken bent bij het begeleiden van nieuwkomers, deze webinars bieden waardevolle inzichten en praktische kennis om jouw impact te vergroten.
Mis het niet – we kijken ernaar uit je te verwelkomen!
Webinar 1: 11 februari van 19u30 tot 21u: Spreken met ondersteuning van gebaren voor anderstalige nieuwkomers
Wil je leren hoe gebaren de communicatie met anderstalige nieuwkomers kunnen vergemakkelijken en versterken? Tijdens dit interactieve webinar duiken we in de kracht van non-verbale communicatie en de rol van gebaren als visuele ondersteuning in taalontwikkeling. Samen met onze sprekers onderzoeken we hoe eenvoudige gebaren en visuele hulpmiddelen taalbarrières kunnen doorbreken en een inclusieve leeromgeving kunnen creëren. Het webinar biedt concrete inzichten en praktische tools die meteen toepasbaar zijn in de klas, tijdens begeleiding of in dagelijkse interacties met anderstalige nieuwkomers.
Sprekers
- Getuigenissen
- Pieter Wieers: Pieter is directeur bij de vzw’s Gezin en Handicap en SMOG & CO. Hij studeerde Ergotherapie in Antwerpen en behaalde een master in de Public Governance and Leadership aan de Antwerp Management School (UA). Hij opende een koffiebar Amici waar personen met een verstandelijke beperking werken en stond aan de wieg van een kringwinkel te Antwerpen-Linkeroever waar daklozen en anderstalige nieuwkomers worden tewerkgesteld. Hij werkte mee aan het project van de Humanitaire Corridors waarmee vluchtelingen van Syrië op een veilige manier naar België werden gebracht.
- Ellen Rombouts: Ellen is een onderzoeker verbonden aan de KU Leuven, waar ze bijdraagt aan verschillende studies op het gebied van taal- en communicatieontwikkeling. Haar werk richt zich onder meer op gebarentaal en de integratie van gebaren in spraak bij kinderen met taalontwikkelingsstoornissen, zoals bij ontwikkelingsstoornissen en Williams-syndroom. Ze onderzoekt hoe gebaren samenhangen met woordenschatontwikkeling en hoe deze technieken therapeutisch kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld in therapieën voor stotteren en andere taalgerelateerde uitdagingen.
Webinar 2: 18 februari van 19u30 tot 21u15: Onderwijs voor kinderen en jongeren zonder wettig verblijf
In België leven duizenden kinderen en jongeren zonder wettig verblijf. Voor hen is toegang tot onderwijs niet alleen een fundamenteel recht, maar ook een cruciale stap richting integratie en persoonlijke ontwikkeling. Tijdens dit webinar bespreken we de uitdagingen en mogelijkheden binnen het onderwijs voor deze kwetsbare groep.
Sprekers
- Getuigenissen door jongeren
- Griet Braeye: Sinds 2010 zet zij zich in als vrijwillig voogd, waarbij ze zich toelegt op de begeleiding van jongeren zonder wettig verblijf. Daarvoor werkte ze ruim 15 jaar als trajectbegeleider voor nieuwkomers in een Brussels Centrum voor Leren en Werken, waar ze haar praktische expertise in migratie en integratie ontwikkelde. Momenteel is ze als docent Sociaal Werk, met een specialisatie in Migratie en Integratie, verbonden aan de Karel de Grote Hogeschool. Hier inspireert ze een nieuwe generatie sociaal werkers door haar rijke ervaring en inzichten te delen, met als doel hen te motiveren en voor te bereiden op een betekenisvolle carrière in het werken met nieuwkomers. Haar unieke combinatie van academische kennis en praktijkervaring als voogd biedt een waardevol perspectief.
- Geert Matthijs: Geert is als docent vreemdelingenrecht en onderzoeker verbonden aan de opleiding sociaal werk van de Arteveldehogeschool. Hij werkte onder meer bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Vlaams Minderhedencentrum en de Dienst Vreemdelingenrecht van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering.