Migratiedeals

Migratiedeals
Iedereen kent de beelden van gammele bootjes op de Middellandse Zee, met veel te veel mensen erop. Of de verhalen over gewelddadige push-backs. Niemand wil dat dit het lot is van mensen op de vlucht. Zijn migratiedeals, zoals de Tunesiëdeal, een oplossing?

Het huidige migratiebeleid binnen de Europese Unie leidt tot verdeeldheid en chaos. Lidstaten doen hun uiterste best om het strengste asielland te zijn, wat resulteert in gevaarlijke routes voor mensen op de vlucht en zelfs geweld aan de Europese grenzen.

1 miljard euro. Zoveel krijgt Tunesië van de Europese Unie om migranten aan zijn grenzen tegen te houden. Niet alleen mensen en families die op weg zijn naar Tunesië of Europa, ook mensen met een legale verblijfsstatus die er al lang wonen en werken worden geviseerd. Gearresteerd op straat, in hun huis of op hun werk, worden ze zonder waarschuwing gedeporteerd naar de woestijn.

"1 miljard euro. Zoveel krijgt Tunesië van de Europese Unie om migranten aan zijn grenzen tegen te houden"

Vluchtelingenwerk Vlaanderen stelt een migratiebeleid voor waar iedereen beter van wordt: migranten, mensen op de vlucht, de regio's van herkomst en onze eigen samenleving. In plaats van muren te bouwen, bouwen we bruggen. Het brugmodel is gebaseerd op twee pijlers: internationale samenwerking en solidariteit. Het is tijd om te bouwen aan bruggen die ons vooruit helpen, zowel als mens als maatschappij.

Download onze brochure

Cijfers & weetjes

70% wordt opgevangen in de regio 

De meeste vluchtelingen blijven in hun eigen land en van de vluchtelingen die buitenlandse bescherming nodig hebben, wordt 70% opgevangen in een buurland. (Bron: UNHCR)

159.500 vluchtelingen kwamen over zee

Voor zover bekend, maakten 159.500 vluchtelingen in 2022 de gevaarlijke oversteek naar Europa via zee. (Bron: UNHCR)

3.000 overleefden de oversteek niet

 Van de 159.500 vluchtelingen die in 2022 de oversteek hebben gemaakt, hebben ruim 3.000 de tocht niet overleefd. (Bron: UNHCR)

Meer info over dit onderwerp

Bescherming
Opvang
Onderwijs
Werk
Wonen