Netwerkdagen

Het Gastvrij Netwerk heeft haar vijfde Netwerkdag klaar. Op zaterdag 22 april 2023 komen vrijwilligers uit heel Vlaanderen opnieuw samen voor ontmoeting, uitwisseling, netwerking en inspiratie. Ontdek hieronder het uitgebreide en diverse programma.

                                                            Schrijf je in

Gastvrij Netwerkdag 2023
Download hier de flyer.

Netwerkdag 2023

Op zaterdag 22 april 2023 nodigen we vrijwilligers uit Vlaanderen en Brussel uit om elkaar te ontmoeten, uit te wisselen en te inspireren.

 • Waar: Buurtcentrum Lousbergs, Tarbotstraat 61a in 9000 Gent (op wandelafstand van station Gent-Dampoort)
 • Wanneer: zaterdag 22 april 2023
 • Voor wie: vrijwilligers
 • Prijs: gratis

                                                          Schrijf je in

PROGRAMMA

10u – Onthaal met koffie en thee

10u30 – 10u40 Welkom

10u40 – 12u30: Inspirerende praktijken mensen zonder wettig verblijf

 • Evelyne Huughe van “Huis 4B” uit Gent
  De Gentse organisatie Hart voor Vluchtelingen heeft sinds kort haar tweede vrouwenhuis, Huis 4B, dat een toevluchtsoord is voor vrouwen die dakloos zijn en nergens anders steun kunnen vinden. De vrouwen krijgen in het huis een tijdelijk onderkomen en ook begeleiding om een betere toekomst te kunnen opbouwen.
   
 • Ingrid Falque van Collectief Liègeois de Soutien aux Sans-papiers uit Luik Collectief Liègeois de Soutien aux Sans-Papiers werkt nauw samen met de stad. Het doel: een “safe space” creëren waar vluchtelingen zonder papieren zich welkom voelen, en met een alternatief ID kaart garanties krijgen voor een minimum aan sociale rechten.

12u30 – 14u: Lunch voorzien door de Rode Lotus. Tegelijk ook netwerken en uitwisselen aan verschillende kletspotten met diverse thema’s (de verschillende kletspotten zijn de vierde pijler participatie- en netwerktraject, Mensen Zonder Wettig Verblijf, formulierencafé, opvangcrisis van asielzoekers, netwerk solidaire steden en gemeenten, huisvesting, Other Talk, de plek van de vrijwilliger in het hulpverleningsnetwerk).

14u – 14u45: Live muziekoptreden door Ehsan Yadollahi met Iraanse klanken

15u: Slot

Bereikbaarheid
 • Tram: 1 & 2 – Halte keizerpoort
 • Bus: 6 (halte Lousbergkaai) / 34-35-36 (halte Vlaamse Kaai)
 • Auto: parkeren in de omliggende straten, wel betalend

                                                          Schrijf je in

Vorige edities

Netwerkdag 2022

Bestond uit 2 momenten: Op zaterdag 15 januari 2022 met een online netwerkvoormiddag waarin we 3 webinars aanboden die ingingen op thema's die nauw aansluiten bij het werk van vrijwilligers met/voor mensen op de vlucht. 

 

Op zaterdag 18 juni 2022 was er een ontmoetingsmoment met alle vrijwilligers uit ons netwerk. Die ontmoeting vond plaats in de Pianofabriek in Sint-Gillis.

Ontdek het programma

Netwerken op de Netwerkdag van Gastvrij Netwerk! | Vluchtelingenwerk

Netwerkdag 2021

Kon jammer genoeg niet plaatsvinden door de coronamaatregelen.

Netwerkdag 2020

Kon jammer genoeg niet plaatsvinden door de coronamaatregelen.

Netwerkdag 2019

Vond plaats op zaterdag 23 november in Kazerne Dossin te Mechelen. Ruim 80 vrijwilligers gingen in gesprekstafels dieper in op thema's als de sterktes van vrijwilligersverenigingen, hun verhalen en impact. Ze spraken met ervaringsdeskundigen van Mind-Spring en lieten de medewerkers van de Kazerne Dossin aan het woord over 'Omgaan met de dynamieken van polarisatie'.

Programma netwerkdag 2019

Verslagboek netwerkdag Gastvrij Netwerk 2019

Netwerkdag 2018

Op 24 november 2018 organiseerden Gastvrij Netwerk en Vluchtelingenwerk Vlaanderen in De Markten te Brussel een tweede Netwerkdag 'Vrijwilligers voor mensen op de vlucht'. Met inspirerende workshops over de bijdragen van vrijwilligerswerk, samenwerking met Vluchtelingenwerk, humanitaire hulp aan mensen zonder wettig verblijf, en begeleiding van nieuwkomers naar een woning en een job.

Verslagboek netwerkdag Gastvrij Netwerk 2018

Netwerkdag 2017

Vond plaats op zaterdag 28 oktober in het gebouw van Globe Aroma te Brussel. Deze eerste netwerkdag was voor vele vrijwilligers een gelegenheid tot kennismaking met het netwerk en met vrijwilligers van andere locaties. Vluchtelingen namen zelf het woord en gaven aan wat zij waarderen aan het vrijwilligerswerk en welke initiatieven zij ook zelf opnemen. De leden bespraken hoe zij politieke actie inzetten om structurele en maatschappelijke verandering in gang te zetten.

Verslagboek Netwerkdag Gastvrij Netwerk 2017