-

Ontmenselijking van mensen op de vlucht aan de Europese grenzen

De crisis aan de grens tussen Wit-Rusland en de 3 buurlanden Polen, Litouwen en Letland leidt tot ernstige schendingen van mensenrechten van migranten en asielzoekers. De Europese Commissie lanceerde op woensdag 1 december een voorstel om de situatie aan de grens met Wit-Rusland ‘aan te pakken’. De 3 buurlanden hebben hun grenscontroles aangescherpt en onderscheppen iedereen die de grens probeert over te steken. Mensen moeten er in erbarmelijke omstandigheden proberen te overleven met al verschillende doden als gevolg. Dit moet stoppen! Vluchtelingenwerk Vlaanderen pleit voor een menselijk asielbeleid dat veilige en legale toegangswegen naar de EU voorziet, en het recht op asiel waarborgt.
Wit-Rusland

Als dit voorstel er komt kunnen Polen, Litouwen en Letland mensen op de vlucht 16 weken vasthouden in centra aan de grens om hun asielaanvraag af te handelen. Afhankelijk van de situatie mogen die centra gesloten zijn. De 3 buurlanden van Wit-Rusland mogen ook een vereenvoudigde procedure inzetten om afgewezen asielzoekers sneller terug te sturen naar hun land van herkomst.

Met dit voorstel holt de Europese Commissie het recht op asiel verder uit, en normaliseert het langdurige detentie in zeer slechte basisvoorzieningen en geen waarborgen. Daarnaast spreek de Commissie over een ‘hybride oorlog’ tegen ‘irreguliere migratie’ gedreven door Wit-Rusland die ‘illegale grenspassages’ faciliteert. Deze communicatiestijl is erg problematisch, en draagt -samen met de inhoud van dit voorstel- bij aan de verdere ontmenselijking van vluchtelingen.

Op deze manier worden mensen op de vlucht weggezet als een groep mensen zonder identiteit die ingezet wordt als passief wapen in een nieuwe manier van oorlogsvoering.

Vluchtelingenwerk pleit voor

Wij veroordelen en verwerpen dit voorstel en deze communicatiestijl, en verwachten dat België dit ook doet. Wij pleiten voor een menselijk asielbeleid dat veilige en legale toegangswegen naar de Europese Unie voorziet, en het recht op asiel waarborgt. Daarnaast dragen wij een communicatiestijl uit die mensen op de vlucht in de eerste plaats als mens centraal stelt.

Project Other Talk
Meer weten over hoe je anders kan communiceren over migratie?
Analyse
Meer weten over het voorstel van de Europese Commissie?