Nieuws

Het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht werkt aan digitale geletterdheid voor iedereen!

Mensen op de vlucht willen hun leven hier zo snel mogelijk vormgeven en zoeken naar kansen voor een nieuwe toekomst. Toch botsen ze nog te vaak op allerlei drempels, o.a. voor een goede digitale participatie. Het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht (een van onze vrijwilligersgroepen) is daarom op zoek naar vrijwilligers die mensen op de vlucht digitaal willen versterken.

Digitalisering van de meest kwetsbaren verdient nu in tijden van corona nóg meer onze aandacht. Met het nieuw Digi-project wil het Platform de meest kwetsbare mensen op de vlucht opsporen via goede samenwerkingen met hun partners en hen toe leiden naar cursussen op maat. 

Daarnaast willen ze op verschillende plaatsen in Limburg een digipunt uitrollen. Het project voorziet middelen en vormingen om zowel begeleiders alsook de doelgroep - nieuwkomers en andere kwetsbare groepen - digitaal te versterken en hun digitale participatie te bevorderen.

Digipunten in heel Limburg

Het Platform voorziet op verschillende plaatsen in Limburg digipunten met toegang tot e-tools en ondersteuning via gevormde digi-vrijwilligers.

Ze voorziet alvast een vorming (IT, didactiek en het omgaan met de doelgroep) voor vrijwilligers zodat ze comfortabel aan de slag kunnen, thuis of in één van onze digikiosken verspreid over de provincie Limburg. Ervaringsdeskundigen en/of kennis van Engels/Arabisch/Dari/Farsi zijn een extra troef.

Locatie en beschikbaarheid

je kan je 1 keer per week vrijmaken (voor- of namiddag / eventueel avond) als vrijwilliger voor begeleiding aan huis of in één van de 5 digipunten in Genk, Diepenbeek, Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren.

Jouw profiel

Je bent iemand met een warm hart voor de samenleving! Je vindt het leuk om zelf bij te leren en andere mensen wegwijs te maken, online en offline in hun nieuwe buurt/gemeente. Je hebt ervaring of bent nieuwsgierig naar het werken met digitale tools en maakt anderen graag wegwijs hierin? Dan ben jij de geschikte kandidaat!

Heb je interesse?

Schrijf je in via info@limburggastvrij.be of 0468 35 75 38. Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek!

Wat is het Gastvrij Netwerk?

Het Gastvrij Netwerk telt ruim 40 autonome vrijwilligersorganisaties in Vlaanderen en Brussel (waaronder het Platform), die zich inzetten voor mensen op de vlucht. Met de steun van Vluchtelingenwerk Vlaanderen ontwikkelt het een online platform dat vrijwilligers ondersteunt met duidelijke en up-to-date informatie, tools, en een forum om ervaringen uit te wisselen.

Lees hier meer over het Gastvrij Netwerk.

Logo Gastvrij Netwerk

Vluchtelingenwerk lanceert campagne De Geluksbrengers

Donderdag 4 maart lanceert Vluchtelingenwerk Vlaanderen haar campagne De Geluksbrengers. Hiermee willen we tonen dat ook jonge vluchtelingen dromen hebben zoals alle jongeren in Vlaanderen. Op www.degeluksbrengers.be zetten we de verhalen van jonge vluchtelingen in de kijker, alsook de hartverwarmende ontmoetingen en inspanningen van Geluksbrengers, mensen die hen een warm hart toedragen. Samen slagen ze erin om kleine en grote dromen waar te maken.

Jonge vluchtelingen groeien op met dromen, net als iedereen. Maar hun dromen op de rails krijgen, is voor hen vaak een pak moeilijker. De weg is bezaaid met hindernissen en uitdagingen. Om deze hindernissen te overwinnen, is veel doorzettingsvermogen een veerkracht nodig. Warme ontmoetingen kunnen jongeren aanzetten om de moed niet te verliezen Warme ontmoetingen met Geluksbrengers kunnen jongeren aanzetten om de moed niet te verliezen. Daar zorgen in Vlaanderen elke dag veel mensen mee voor. Een inspirerende leerkracht, een goeie vriend, een toffe scoutsgroep, een zorgzame voogd. Elke dag staan talloze Geluksbrengers jonge vluchtelingen bij in het vervullen van hun dromen. 

De Geluksbrengers zet daarom de verhalen van jonge vluchtelingen in de kijker, alsook de hartverwarmende ontmoetingen en inspanningen van Geluksbrengers, mensen die hen een warm hart toedragen. Samen slagen ze erin om kleine en grote dromen waar te maken. Met ‘De Geluksbrengers’ zetten we verhalen van jonge vluchtelingen in de kijker

Word jij een geluksbrenger zoals Mehdi?

Mehdi droomt ervan om een eigen transportbedrijf op te richten. Daarvoor is het belangrijk dat hij Nederlands onder de knie krijgt. Ondanks de coronamaatregelen kan hij dankzij het project ‘babbelbuddy’s’ van Tumult vzw, toch zijn Nederlands oefenen, samen met zijn babbelbuddy Noor. Via whatsapp chatten ze voortdurend. Noor oefent met Mehdi zijn Nederlands. Medhi helpt Noor met haar Frans. Voor beide betekent hun contact erg veel. 

Door de coronacrisis hadden ze nog niet de kans om elkaar in het echt te ontmoeten, maar daar brachten we met onze campagne onlangs verandering in! Bekijk in het filmpje hieronder hun allereerste ontmoeting!

Wat kan jij doen?

  1. Ontdek de dromen van jonge vluchtelingen op www.degeluksbrengers.be
  2. Ben of ken je een jonge vluchteling met een droom? Deel je verhaal
  3. Word vrijwilliger en maak dromen waar
  4. Bestel onze pins en mondmaskers

Meer info en contact

Surf naar www.degeluksbrengers.be voor meer informatie. 

Heb je vragen? Neem dan contact op via info@degeluksbrengers.be of 0492 46 31 19.

Volg ons op Facebook en Instagram en deel jouw verhaal met de hashtag #degeluksbrengers.

Startpunt zoekt informatievrijwilligers (Arabisch, Dari, Farsi, Amharic, Pashtu of Tigrinya)

Het Startpunt van Vluchtelingenwerk informeert asielzoekers op de dag van hun aanmelding in België. Iedere morgen staat er een ploegje medewerkers aan het Klein Kasteeltje in Brussel, met informatie over hun rechten en het verloop van de asielprocedure.

  • We zijn op zoek naar vrijwilligers die één van deze talen (Arabisch, Dari, Farsi, Pashtu of Tigrinya) spreken -en liefst ook Engels- om informatie te geven aan asielzoekers.

INTERESSE?

 

In de Noordwijk van Brussel verblijven vele mensen voor een korte tijd, onderweg naar een veelal onbekende bestemming. Zij worden soms hard aangepakt en hebben weinig informatie over België, hoe de asielprocedure werkt, wat te doen als ze worden opgesloten of waar ze verder terecht kunnen. Vluchtelingenwerk geeft die basisinformatie. We gaan dit nu ook doen in de dagopvang aan de Havenlaan 98 te 1000 Brussel, i.s.m. het Franstalige Rode Kruis.

  • We zijn ook op zoek naar vrijwilligers die Engels of Frans, gecombineerd met Arabisch, Tigrinya of Amharic spreken om ons team te versterken om met de mensen te praten, informatie te verstrekken.

INTERESSE?

 

Startpunt 

De vrijwilligers van het Startpunt staan meerdere ochtenden per week aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers (Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil) -Klein Kasteeltje- in Brussel.

Daar komen mensen toe die internationale bescherming vragen in ons land. We geven er basisinformatie over de asielprocedure in vele talen en we antwoorden op vragen die mensen hebben. Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact.

Voor meer informatie, zie vluchtelingenwerk.be/startpunt