Nieuws

Europese vluchtelingenorganisaties roepen EU op om 30.000 vluchtelingen te hervestigen

In een open brief roepen een twintigtal Europese vluchtelingenorganisaties de Europese Unie op om in 2020 minstens 30.000 vluchtelingen te hervestigen, gespreid over de verschillende Europese lidstaten.

De brief verschijnt in aanloop naar het Global Refugee Forum dat eind december voor het eerst zal plaatsvinden. Ook 11.11.11, CNCD-11.11.11 en Vluchtelingenwerk onderschrijven de brief. Het Europese voornemen om 50.000 vluchtelingen in 2018 en 2019 te hervestigen werd helaas niet gehaald. Het ziet er naar uit dat ook België haar engagement niet zal vervullen, onder meer door het gebrek aan een flexibel opvangmodel.

Vandaag hebben mensen op de vlucht zo goed als geen veilige en legale manier om naar Europa en België te komen. Mensen op de vlucht reizen vaak langs gevaarlijke routes om Europa te bereiken. Samen met andere legale toegangswegen is hervestiging een belangrijk instrument om de vraag naar mensensmokkel te doen afnemen. Hoewel hervestiging vandaag één van de weinige veilige en legale toegangswegen is, kunnen te weinig vluchtelingen hierop beroep doen. Bovendien heeft UNHCR aangegeven dat de noden opnieuw toenemen, dit terwijl het internationale aanbod aan hervestigingsplaatsen erop achteruit.

De Europese Commissie engageerde zich samen met 15 lidstaten om 30.000 vluchtelingen te hervestigen in 2020. Gezien de noden is dit aantal zeker niet te ambitieus. Samen met de Europese vluchtelingenorganisaties vragen wij dat deze 30.000 vluchtelingen ook effectief in 2020 worden hervestigd en de Commissie en de lidstaten hun engagement deze keer wél nakomen.

Vanuit het Belgische middenveld vragen we België om gespreid over drie jaar 8.085 mensen op te vangen. Ons standpunt daarover kan je hier lezen. Met dit voorstel willen we het belang van hervestiging benadrukken, en onze beleidsmakers wijzen op de nood aan een structureel hervestigingsbeleid met ambitieuzere quota. We geven concrete voorstellen om dit te verwezenlijken.

De open brief kan je hieronder volledig lezen:

Steun Vluchtelingenwerk Vlaanderen tijdens De Warmste Week

De Warmste week komt er weer aan. Wat doe jij dit jaar voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen?

Doe mee met De Warmste Week en geef een mooi en broodnodig signaal naar alle mensen op de vlucht toe, de vrijwilligers die hen helpen en naar beleidsmakers. Een signaal om blijvend in te zetten op een menselijk asielbeleid. Om te tonen dat mensen op de vlucht ook meetellen.

Wat kan jij doen?

 1. Zet een actie op
  Je kan wafels bakken, sjaals breien, je spullen verkopen, een concert geven, een hele dag fietsen en je laten sponsoren per kilometer… De mogelijkheden zijn eindeloos.

  Bedenk een leuke manier om geld in te zamelen. Registreer je voor 24 december op website van de Warmste Week  Registreer je voor 24 december op website van de Warmste Week en kies Vluchtelingenwerk Vlaanderen als jouw goed doel. 

  Registreer nu je actie 

 2. Loop mee tijdens de Warmathon

  Ook dit jaar kan iedereen lopen, stappen of joggen tijdens de Warmathon van De Warmste Week. Van 18 december tot en met 23 december strijkt de Warmathon elke dag neer in een andere stad.

  Inschrijven kost 15 euro. Hiervan gaat 10 euro naar Vluchtelingenwerk. 

  Loop de Warmathon 

Met de opbrengst van je actie kan Vluchtelingenwerk zich inzetten voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. We doen dit o.a. door vluchtelingen te onthalen op hun eerste dag in België aan het aanmeldcentrum van Het Klein Kasteeltje, door vluchtelingen aan een job te helpen met jobcoaches, door iedereen te ondersteunen die vluchtelingen helpt met analyses, een juridische helpdesk.... We zetten druk op het beleid en ijveren voor een menselijk asielbeleid dat aandacht heeft voor een veilige toegang tot Europa zodat mensen niet hoeven te sterven op de Middellandse Zee, voor kwalitatieve opvang, integratie en een menselijk terugkeerbeleid.

Heb je vragen? Stuur een mail naar info@vluchtelingenwerk.be. We helpen je met veel plezier verder. Als je ons op de hoogte brengt,  zetten we je actie met veel plezier in de kijker op onze Facebookpagina

Op zoek naar materiaal om je actie in te kleden? Vraag hier onze pins, raambordjes en interessante brochures aan.

Nieuw project: jonge vluchtelingen gezocht

Jongeren op de vlucht moeten vaak extra hard hun best doen om gehoord te worden in de maatschappij. Hier willen we met Vluchtelingenwerk Vlaanderen verandering in brengen. Samen met jongerenvzw Tumult stellen we met de jongeren een traject op waarbij ze klaargestoomd worden tot jongerenambassadeurs. Er wordt gezocht naar een balans tussen plezier maken, even weg van de dagelijkse zorgen en het beleid veranderen. 

We gaan met de jongeren op zoek naar wat hen wakker houdt en als team zetten we acties op. We trekken de straat op en gaan samen naar het parlement, de regering, politici, media, de man in de straat om hen te laten zien/horen wat ons bezig houdt, wat we willen doen en van welke maatschappij wij dromen. De jongeren worden aangespoord om zelf initiatief te nemen binnen hun eigen omgeving, gemeenschap,… om hun verhaalonder woorden te brengen en duidelijk te maken wat ze graag willen veranderen.

Lig jij soms ook wakker van wat er in de maatschappij gebeurd? Wil je ook iets veranderen? Ben je tussen 16 en 30 jaar? Ben/was je zelf op de vlucht? Kom dan mee met ons op weekend van 9/11 tot en met 11/11. 

Kan je niet mee op weekend maar wil je wel graag meer informatie, mail naar anne.debock@vluchtelingenwerk.be of stuur Anneke Vluchtelingenwerk een (spraak)berichtje op facebook.

STARTWEEKEND (Vluchtelingenwerk en Tumult)

Ben jij een echte dromer? Droom jij van een maatschappij waarbij jongeren op de vlucht een plaats krijgen in het maatschappelijk debat? Ben/was jijzelf op de vlucht? En tussen de 16 en 25 jaar?

Van 9-11 november organiseert Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met Tumult een startweekend voor jongeren die willen deelnemen aan het project. We zorgen voor een leuke mix tussen fun en actie. We zorgen ervoor dat de groep een veilig plaats wordt, waar alles kan gedeeld worden en we gaan in op wat jullie wakker houdt. Dit is de start van een traject waarbij we samen met jullie het woord willen nemen. Onder professionele begeleiding gaan we aan de slag over thema’s die ons raken. Dit is het begin van een nieuwe traject en een nieuwe vriendengroep.

We starten het weekend op zaterdag 9 oktober om 11u en ronden terug af om 14u op maandag 11 november (dit is een feestdag). We spreken af aan het station van Oostende om van daaruit samen naar het verblijf de Oesterput te gaan. Meer info volgt nog via facebook, mail en/of via een telefoontje.

Zin om mee te gaan naar Oostende van 9-11 oktober? Schrijf je in via deze link. 

Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar anne.debock@vluchtelingenwerk.be