-

Solidaire steden en gemeenten in Vlaanderen in opmars

Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, werd Mechelen het 25e lid van het Netwerk Solidaire Steden en Gemeenten. Volgens de ‘Solidaire Gemeenten’ moet België mensenrechten en Europese solidariteit centraal zetten en een voortrekkersrol opnemen bij solidaire initiatieven voor mensen op de vlucht. De gemeenten tonen alvast zelf hoe dat kan. “Mechelen is een warme stad en we hebben steeds de ambitie om te zorgen dat iedereen mee is en de nodige omkadering krijgt”, legt Schepen (sociale cohesie en mondiaal beleid) Rina Rabau Nkandu van Mechelen uit. “Op advies van onze Mondiale Raad engageren we ons daarom met overtuiging als Solidaire Gemeente.”

De steden en gemeenten die deel uitmaken van het netwerk spreken zich expliciet uit voor een solidair onthaal van mensen op de vlucht. Ze leveren lokaal inspanningen om dit in de praktijk om te zetten. De gemeenten komen samen om van elkaar te leren, tips and tricks rond opvang, bescherming en begeleiding uit te wisselen, te bespreken op welke moeilijkheden ze botsen en om samen stappen te ondernemen om deze op te lossen.

Naast grotere steden dragen ook tal van kleinere gemeenten hun steentje bij. Die inspanningen zijn meer dan nodig. Al meer dan anderhalf jaar is er een opvangcrisis die ervoor zorgt dat mensen op straat slapen terwijl ze recht hebben op opvang. Naast Mechelen zijn ook Bornem, Brugge, Deinze, Diksmuide, Genk, Gent, Halle, Hove, Ieper, Kortrijk, Kruibeke, Leuven, Lichtervelde, Mechelen, Merelbeke, Oosterzele, Puurs-Sint-Amands, Sint-Laureins, Sint-Niklaas, Tessenderlo, Veurne, Vilvoorde, Waregem, Westerlo en Zwijndrecht overtuigd solidair.

"Mechelen maakt zich al jaren sterk als solidaire stad”, vertelt Schepen (diversiteit en gelijke kansen) Gabriella De Francesco uit Mechelen. “We kennen een doordacht dienstverlenend maar ook sociaalvoelend onthaalbeleid voor erkende vluchtelingen en hebben een traditie opgebouwd in het opvangen van asielzoekers. Eerst met een collectieve opvang, een nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen en nu met de LOI's.”

Meer info?

Het Netwerk van Solidaire Steden en Gemeenten is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, 11.11.11, Beweging.net, Caritas International België en Amnesty International Vlaanderen. Met dit netwerk willen ze een antwoord bieden op de opvangcrisis die er nog steeds voor zorgt dat duizenden mensen op de vlucht vandaag op straat slapen.

Wil jij ook graag dat jouw stad of gemeente deel uitmaakt van dit netwerk?

Maak van je gemeente een Solidaire Gemeente