Nieuws

Het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht werkt aan digitale geletterdheid voor iedereen!

Mensen op de vlucht willen hun leven hier zo snel mogelijk vormgeven en zoeken naar kansen voor een nieuwe toekomst. Toch botsen ze nog te vaak op allerlei drempels, o.a. voor een goede digitale participatie. Het Limburgs Platform voor mensen op de Vlucht (een van onze vrijwilligersgroepen) is daarom op zoek naar vrijwilligers die mensen op de vlucht digitaal willen versterken.

Digitalisering van de meest kwetsbaren verdient nu in tijden van corona nóg meer onze aandacht. Met het nieuw Digi-project wil het Platform de meest kwetsbare mensen op de vlucht opsporen via goede samenwerkingen met hun partners en hen toe leiden naar cursussen op maat. 

Daarnaast willen ze op verschillende plaatsen in Limburg een digipunt uitrollen. Het project voorziet middelen en vormingen om zowel begeleiders alsook de doelgroep - nieuwkomers en andere kwetsbare groepen - digitaal te versterken en hun digitale participatie te bevorderen.

Digipunten in heel Limburg

Het Platform voorziet op verschillende plaatsen in Limburg digipunten met toegang tot e-tools en ondersteuning via gevormde digi-vrijwilligers.

Ze voorziet alvast een vorming (IT, didactiek en het omgaan met de doelgroep) voor vrijwilligers zodat ze comfortabel aan de slag kunnen, thuis of in één van onze digikiosken verspreid over de provincie Limburg. Ervaringsdeskundigen en/of kennis van Engels/Arabisch/Dari/Farsi zijn een extra troef.

Locatie en beschikbaarheid

je kan je 1 keer per week vrijmaken (voor- of namiddag / eventueel avond) als vrijwilliger voor begeleiding aan huis of in één van de 5 digipunten in Genk, Diepenbeek, Hasselt, Sint-Truiden en Tongeren.

Jouw profiel

Je bent iemand met een warm hart voor de samenleving! Je vindt het leuk om zelf bij te leren en andere mensen wegwijs te maken, online en offline in hun nieuwe buurt/gemeente. Je hebt ervaring of bent nieuwsgierig naar het werken met digitale tools en maakt anderen graag wegwijs hierin? Dan ben jij de geschikte kandidaat!

Heb je interesse?

Schrijf je in via info@limburggastvrij.be of 0468 35 75 38. Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek!

Wat is het Gastvrij Netwerk?

Het Gastvrij Netwerk telt ruim 40 autonome vrijwilligersorganisaties in Vlaanderen en Brussel (waaronder het Platform), die zich inzetten voor mensen op de vlucht. Met de steun van Vluchtelingenwerk Vlaanderen ontwikkelt het een online platform dat vrijwilligers ondersteunt met duidelijke en up-to-date informatie, tools, en een forum om ervaringen uit te wisselen.

Lees hier meer over het Gastvrij Netwerk.

Logo Gastvrij Netwerk

De Woonzaak: een effectief recht op wonen

Wonen is een mensenrecht

Heel wat mensen in Vlaanderen wonen in zeer precaire omstandigheden. Door de ellenlange wachtlijsten voor een sociale woning komen veel kwetsbare mensen terecht op het onderste segment van de private huursector. Daar spelen grote problemen op het vlak van hoge huurprijzen, oplopende energiekosten, ondermaatse woonkwaliteit en onzekere huurcontracten. Sommigen maken minder kans op een woning door discriminatie.

Breed gedragen opiniestuk

Op maandag 6 mei komt een breed samenwerkingsverband naar buiten met 'De Woonzaak'. In een opiniestuk roept het beleidsmakers op werk te maken van concrete acties die bijdragen aan een rechtvaardiger woonbeleid. Dit betekent: een beleid dat inzet op duurzame eigendomsverwerving, een volwaardige private huurmarkt en een veel ruimere sociale huurmarkt. Meer dan 28 organisaties en 42 academici betuigen hun steun en onderschrijven de opinie.

De ondertekenaars hebben drie suggesties. Ze willen dat er sociale huurwoningen bij komen, tot dat aantal is verdubbeld. Daarnaast moeten de prijzen op de huurmarkt beter worden gecontroleerd. Dat kan bijvoorbeeld door huursubsidies, waardoor verhuurders de prijs van hun woning kunnen laten zakken. Meer praktijktesten moeten er dan weer voor zorgen dat er niet wordt gediscrimineerd, en dat iedereen evenveel kans heeft om een woning te huren. 

Klachtenprocedure bij Europa? 

Het samenwerkingsverband reikt de hand naar alle beleidsmakers die zich engageren om het Recht op Wonen effectief voor iedereen in de praktijk te brengen. Of die hand wordt aangenomen, zal blijken uit het volgende Vlaams en federaal regeerakkoord, na de verkiezingen van 26 mei. Als dat niet of onvoldoende het geval is, dan zal met 'De Woonzaak' in het najaar een procedure opgestart worden bij het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR). In het verleden werden Frankrijk en Nederland reeds veroordeeld omwille van hun gebrekkig woonbeleid. Experten zijn ervan overtuigd dat het ECSR zich ook voor ons land zal uitspreken voor een fundamenteler en rechtvaardiger woonbeleid.

11.11.11 en Michaël R. Roskam lanceren kortfilm

(G)een verkeerde toekomst

De wereldberoemde regisseur Michaël R. Roskam en 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuid beweging sloegen de handen in mekaar voor de productie van de kortfilm 'Een Verkeerde Toekomst'. Roskam kon voor deze fictiefilm beroep doen op de acteurs Jan Decleir, Natali Broods en Romy Louise Lauwers. 

Met deze film wil 11.11.11 inbreken in de hectiek van de laatste verkiezingsweken. Het klimaatthema mag dan naar de achtergrond geschoven zijn in het politieke debat, dat is het niet in de hoofden van vele burgers. En zeker niet in de realiteit. Het klimaat gaat op 27 mei niet afdruipen en in z'n schulp kruipen. Het klimaat is geen verkiezingsstunt. 11.11.11 maakt zich dan ook zorgen over het gebrek aan politieke daadkracht. Zo vlak voor de verkiezingen is de boodschap van 'Een Verkeerde Toekomst' dan ook niet mis te verstaan. Want de keuzes die kiezers en politici op 26 mei en daarna (niet) maken, zullen we met z'n allen voelen.

Welke erfenis willen onze politici nalaten? Dat is de grote vraag die 11.11.11 en Roskam in de film stellen. De klimaatverandering slaat nu al hard toe, vooral in ontwikkelingslanden. Dat is geen doemdenken, maar de realiteit.

11.11.11 roept politici op om moed te tonen. Om niet terug te plooien binnen de eigen grenzen, maar voluit te kiezen voor internationale samenwerking en solidariteit. En om op lange termijn te durven denken. Dat is niet alleen nodig voor het klimaat, maar ook voor het aanpakken van armoede, ongelijkheid, migratie en mensenrechten.

'De keuzes van vandaag bepalen de wereld van morgen', zegt Els Hertogen, adjunct-directeur van 11.11.11. 'Op 26 mei geven wij politici de sleutel in handen om voor een kantelmoment te zorgen. Een globale uitdaging als klimaat schreeuwt om politici die erkennen dat we voor een crisis staan, maar hier tegelijk daadkracht aan koppelen. Door mens en planeet centraal te stellen, te kiezen voor internationale samenwerking en de samenleving te verbinden eerder dan te polariseren.'

Michael R. Roskam: 'Als jouw kind al een tijdje hoest, en de ene arts blijft geruststellend beweren dat het slechts een griepje is, maar een ander beweert bij hoog en laag dat het een longontsteking is, ga je dan ook wachten om te zien wie er gelijk heeft? Ik alvast niet.' 

'Vergeet nu even wie er in dit hele klimaatdebat het grote gelijk aan zijn kant heeft staan. Denk na aan wiens kant je wil staan als ze ongelijk hebben.', verklaart Michaël R. Roskam zijn engagement voor deze kortfilm.

'Als jouw kind al een tijdje hoest, en de ene arts blijft geruststellend beweren dat het slechts een griepje is, maar een ander beweert bij hoog en laag dat het een longontsteking is, ga je dan ook wachten om te zien wie er gelijk heeft? Ik alvast niet. Ik denk dat we moeten handelen, nu meer dan ooit. Ik weet dat mijn zoon het mij en al die politici zeer kwalijk gaat nemen als blijkt dat onze drang naar geruststelling, zijn toekomst om zeep heeft geholpen. Daarom maakte ik deze kortfilm. Ik wil geen spijt omdat ik niks deed. En daar gaat deze kortfilm over: wie wil welke spijt?'

Met de film lanceert 11.11.11 zijn politieke boodschap in het kader van de federale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei.

BEKIJK NU DE FILM OP WWW.EENVERKEERDETOEKOMST.BE

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de film en 11.11.11