Verhalen uit het Klein Kasteeltje

Verhalen uit het 'Klein Kasteeltje'
Het Startpunt-team informeert asielzoekers op de dag van hun aanmelding in België maar ze doet zo veel meer. We willen ook een aantal asielzoekers die we ontmoeten bij het Klein Kasteeltje op langere termijn beginnen volgen. Maandelijks nemen we contact op met hen om te horen hoe hun asielprocedure verloopt.

Met verhalen uit het Klein Kasteeltje brengen we een aantal portretten van mensen op de vlucht, vrijwilligers en personeel. Elk met een uniek verhaal.

Alexia & Imane blog

Alexia en Imane zijn onze Europese vrijwilligers van het European Solidarity Corps die ons Startpunt het komende jaar ondersteunen. Als vrijwilligers helpen zij ook mee met de activiteiten in ons Startpunt. Zij geven informatie aan asielzoekers en bewaken de kwaliteit van de informatie. Hieronder schrijven Alexia en Imane hun wekelijkse blog. 

Verhalen uit het Klein Kasteeltje - Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Blog 1: Situatie verbeterd aan Klein Kasteeltje

Lees de blog
 

Omar's story

Omar verwelkomt ons in het huis waar hij samenwoont met zijn Vlaamse vriendin. Hij biedt ons muntthee aan. Terwijl hij de ene sigaret na de andere rookt, praat Omar veel en springt van het ene onderwerp naar het andere.

“Ik hou van techno muziek, natuur en koken van Palestijns eten,” vertelt Omar. “In september 2018 vluchtte ik naar België en vroeg asiel aan. Ik ben 28 jaar en komt uit Gaza in Palestina. Op dit moment woon ik met mijn vriendin in Sint-Joris-Weert in Vlaams-Brabant. We zijn al drie jaar samen.”

Omar was niet de eerste uit zijn familie die naar Europa kwam. Hij heeft een broer die in Duitsland woont en een broer in België. Toen Omar in 2018 asiel aanvroeg, verbleef hij in een opvangcentrum in Gent en na zes maanden kreeg hij een plaats in een sociaal huis voor 20 mensen in Brugge. Na een negatieve beslissing in maart 2019 ging Omar in hoger beroep, maar dat werd ook een negatieve beslissing. Hij maakte moeilijke tijden door.

“Omdat ik geen optie had om in een opvangcentrum te verblijven, trok ik bij mijn vriendin in,” legt Omar uit. Omar ondervond uit de eerste hand de obstakels van het online registratiesysteem dat de asielautoriteiten in april 2020 installeerden als onderdeel van de coronamaatregelen. Sinds 6 april 2020 was het, door middel van een online formulier, terug mogelijk om asiel aan te vragen. Tijdens de eerste maanden van de coronamaatregelen konden mensen geen asiel aanvragen.

Omar vulde dit formulier online in maar kreeg nooit een uitnodiging. De langverwachte uitnodiging om een tweede asielaanvraag in te dienen, kwam nooit aan en hij ontdekte later dat de reden was dat zijn dossier verloren was gegaan.

Gelukkig is de situatie voor Omar verbeterd. “Nu het Klein Kasteeltje weer fysiek open was, diende ik mijn tweede asielaanvraag persoonlijk in en ik kreeg een positief ontvankelijkheidsbeslissing,” verklaart hij. “Tegelijkertijd volg ik ook een procedure bij de gemeente om officieel samen te wonen met mijn vriendin. Dit kan ook een manier zijn om mijn verblijf in België te regulariseren.”

Omar wacht echt op het moment dat hij verder kan met zijn leven.

Jessica's blog

Jessica is onze nieuwe Europese vrijwilliger die ons Startpunt het komende jaar helpt ondersteunen op het gebied van communicatie. Ze helpt ook mee met de activiteiten in ons Startpunt. Ze geeft informatie aan asielzoekers en bewaakt de kwaliteit van die informatie. Hieronder schrijft ze haar eerste ervaringen op in een blog. "Op mijn eerste dag in Brussel kreeg ik te horen dat België midden in een 'opvangcrisis' zat, maar een deel van mij geloofde mijn collega's niet toen ze probeerden te beschrijven hoe erg de situatie wel was."

Blog 1: mijn eerste twee weken in België

lees de blog

 

Blog 2: IK WIST DAT HET KOUD WAS toen UIT mijn RAAM keek

lees de blog

 

Blog 3: IK VOND HET ERG FASCINEREND OM MET MENSEN TE PRATEN

Lees de blog

 

Blog 4: Ondanks dat ik hier al sinds november ben, beleefde ik nog geen 'normale' dag in het Klein Kasteeltje

Lees de blog

 

Blog 5: Waarom willen migranten naar het Verenigd Koninkrijk?

Lees de blog

 

Blog 6: Vrouwen die zwanger worden tijdens de asielprocedure

Lees de blog

 
Blog 7: Mensen vertellen dat ze vannacht waarschijnlijk op straat zullen moeten slapen, is altijd moeilijk

Lees de blog

 

Blog 8: Mannelijke slachtoffers van seksueel geweld ervaren vaak intense gevoelens van schaamte en schuld

Lees de blog

 

Blog 9: Hekserij kan reden zijn voor internationale bescherming

Lees de blog

 

Blog 10: Hartverscheurend zoveel mensen zien wachten op hulp

Lees de blog

 

Blog 11: Vluchtelingen zijn geen criminelen!

Lees de blog

 

Blog 12: Niet de ontvangst die hij verwachtte

Lees de blog

 

Blog 13: Niet-begeleide minderjarigen stuiten op juridische obstakels

Lees de blog

 

Blog 14: Mijn laatste blog

Lees de blog

In samenwerking met